Tar mig idag friheten att citera ett utdrag ur Aftonbladets analys. Intressant läsning- håll tillgodo.
Stora skillnaderAftonbladets genomgång av förhandlingarna visar att det fortfarande finns stora skillnader inom oppositionen på viktiga områden som skatter, a-kassenivåer och bensinpriset. Och på skolområdet är det inte ens säkert att det blir någon heltäckande överenskommelse. Tre frågor är helt olösta: styrningen av skolan, betygssystemet och synen på friskolor.
Det är inte alls säkert att vi kan säga "så här kommer det att bli". Det kan hända att vi går fram med vår egen politik, säger Rosanna Dinamarca (V).
Knäckfrågorna
SKATTERNAAlliansen
Läge: Överens om inriktning men oense om prioriteringsordning. Moderaterna vill fortsätta sänka skatten för de som jobbar och Folkpartiet vill nå målet om hälften kvar vid en löneökning. Kristdemokraterna sätter pensionärerna först medan Centerpartiet vill sänka skatten för företagen.
Prognos: Det ekonomiska utrymmet för kommande fyra år är begränsat. Vilken skatt som än sänks är det finansminister Anders Borg som tar åt sig äran. När han bestämmer ligger sänkt inkomstskatt bättre till än sänkt pensionärsskatt. Å andra sidan har pensionärsgruppen växt till en allt större och allt ilsknare väljargrupp. Ett alternativ är ytterligare sänkt bolagsskatt.
Rödgröna
Läge: S och MP säger ja till tre av regeringens fyra jobbskatteavdrag men vill minska avdraget vid höga inkomster. V säger nej till alla fyra och vill i stället höja grundavdraget (lägsta gränsen för när en person betalar skatt). Det innebär höjd skatt för de allra flesta men sänkt skatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa. Även S och MP vill sänka skatten för pensionärer. S och V vill återinföra förmögenhetsskatten medan MP säger blankt nej. MP vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretagen med 10 miljarder. V och S vill slopa avdrag för hushållsnära tjänster.
Prognos: Partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner ska lösa knutarna till den gemensamma budgetmotionen i vår. Om två är starkare än en lär Vänsterpartiet få ge sig i inkomstskattefrågan och Miljöpartiet när det kommer till förmögenhetsskatten.
Resultat: 2-0 till alliansenJOBBENAlliansen
Läge: Folkpartiet men framförallt Centerpartiet vill lätta på turordningsreglerna i Las. Bland annat vill C att företag med max nio anställda helt ska slippa turordningsreglerna. Moderaterna och Kristdemokraterna stretar emot. De vill göra det enklare att anställa, inte avskeda.
Prognos: De nya Moderaterna har satt ner foten i frågan och med stöd av Kristdemokraterna talar lite för att någon revolution är på gång.
Rödgröna
Läge: Här gäller tvisten nivåerna i a-kassan. S och V vill höja maxersättningen från 680 kronor till 950 respektive 970 kronor per dag. Miljöpartiet vill avvakta med höjningen till år 2012 och då begränsa den till 780 kronor per dag. Fler än i dag ska få ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet.
Prognos: Mona Sahlin har sedan hon tillträdde lovat 80 procent i a-kassa till 80 procent av löntagarna. Det löftet kommer hon att slåss för.
Resultat: 0-1 till de rödgrönaSKOLANAlliansen
Läge: Folkpartiet kräver att svenska skolan blir statlig medan övriga allianspartier vill bevara kommunernas makt.
Prognos: Viktig principfråga för FP men med svagt stöd bland allianskollegorna. Däremot håller många väljare med Folkpartiet och skolfrågor brukar rankas högt inför val. M har dessutom tidigare vait inne på FP:s linje.
Rödgröna
Läge: Strid om betygen där S och V är varandras motpoler. S vill införa betyg från åk 6, V vill helt avskaffa betyg i grundskolan medan MP vill ha slutbetyg i åk 9. När det gäller friskolor vill V helt förbjuda vinst medan S och MP är mer liberala.
Prognos: Viktig ideologisk fråga med starka viljor inblandade. Osäkert om man hinner bli överens på alla punkter fram till valet.
Resultat: 1-0 till alliansenFÖRSVARETAlliansen
Läge: Folkpartiet vill att Sverige går med i Nato medan övriga allianspartier i dagsläget säger nej. FP är regeringens främsta fanbärare i försvarsfrågan och nyligen föreslog partiledare Jan Björklund mer pengar till försvaret under kommande mandatperiod.
Prognos: Finansminister Anders Borg har tidigare satt skattesänkningar före försvaret. Med ett begränsat ekonomiskt utrymme kan det bli svårt för Björklund att få gehör.
Rödgröna
Läge: Alla tre vill spara på försvaret men frågan är på vad. S vill till exempel öka kostnaderna för materielprojekt medan MP vill minska samma kostnader. V kräver å sin sida svenska trupper ut ur Afghanistan medan S och MP nöjer sig med en utredning 2011.
Prognos: Ett gemensamt utspel i samband med Folk och Försvar i Sälen. Har de mer på gång eller var det allt? En rutinerad räv som Lena Hjelm-Wallén (S) jobbar med frågan.
Resultat: 0-0MILJÖNAlliansen
Läge: De värsta knäckfrågorna är avklarade. Kristdemokraterna fick ge sig om sänkt bensinpris och Centerpartiet gick förra året ifrån sitt historiska nej till kärnkraft och öppnade för att ersätta uttjänta kärnkraftverk med nya. Alliansen har även enats om motorvägsleden Förbifart Stockholm som C tidigare sagt nej till.
Prognos: Inga stora strider att vänta.
Rödgröna
Läge: MP vill höja bensinpriset med 1,80 kronor/liter på tre år, V med 44 öre medan S nöjer sig med 19 öre litern. Oenighet råder också om var trafiken ska gå. S säger precis som regeringen ja till Förbifart Stockholm medan V och MP säger nej.
Prognos: Räkna med dyrare bensin med en rödgrön regering. Förbifart Stockholm är knepigare. Kan en rödgrön regering riva upp en redan planerad byggstart?
Resultat: 2-0 till alliansen.FAMILJENAlliansen
Läge: KD drev igenom vårdnadsbidraget och vill nu göra det ännu lönsammare att vara hemma med barnen. Övriga allianspartier stretar emot. Visst missnöje finns med att främst kvinnor i invandrartäta förorter har utnyttjat bidraget.
Prognos: Tre mot en brukar betyda att majoritetens vilja gäller.
Rödgröna
Läge: V vill individualisera föräldraförsäkringen medan både S och MP är för en tredelning: En del till mamman, en del till pappan och en frivillig del. MP och S vill att föräldrar med delad vårdnad ska få halva barnbidraget var.
Prognos: S sa ja till en tredelad föräldraförsäkrinig så sent som i höstas. De kommer knappast gå längre än så.
Resultat: 0-0
EUAlliansen
Läge: FP vill folkomrösta om euron under nästa mandatperiod, KD är inne på samma linje. C och M vill utreda frågan.
Prognos: Så länge Socialdemokraterna säger nej till folkomröstning säger också Moderaterna nej.
Rödgröna
Läge: Vänsterpartiet vill fortfarande lämna EU och både V och MP säger nej till euron.
Prognos: Utträdeskravet är i dag mer en formsak och någon euroomröstning lär inte bli aktuell de kommande fyra åren.
Resultat: 1-0 till alliansenTotalt resultat i enighetskampen: 6-1 till alliansen