onsdag 3 mars 2010

Miljösamtal med Stefan Fölster och Martin Ådahl

Igår kväll arrangerade Liberala Klubben i Stockholm ett panelsamtal mellan Stefan Fölster,chefsekonom, Martin Ådahl, tankesmedjan Fores och undertecknad.
Platsen var det anrika gamla cafeét Ritorno och temat för kvällen var en "borgerlig miljöpolitik".
Martin Ådahl var övertygad om att bara en liberal politik kan lösa de största utmaningarna, marknaden, entreprenörer, ekonomiska styrmedel och riskkapital för Gröna satsningar.
M. Å. tog också upp och gick igenom co2-beskattningen, befolkningstillväxten och förstärkte ord med bilder.

Fölster skickade med tankar vad en borgerlig miljöpolitik borde innehålla:
1. Stå på vetenskaplig grund- inte på känslor. Han hyste därför en tveksamhet till höghastighetståg, om den satsningen enbart skulle göras för att minska Co2. Då blir det en dyr satsning enligt Stefan Fölster.
2. S. F. pekade också på vad som på ett negativt sätt hade kunnat hända om MP fått sin vilja igenom. Inga effektiva sopförbränningsanläggningar, ingen kärnkraft.
3. S.F. var emot riktade subventioner- det skall vara generella styrmedel.

Jag tog tillfället i akt att som bakgrund lyfta fram de principer som vägleder Alliansens miljöpolitik.
1. personliga ansvarstagandet
2. marknadsekonomiska lösningar
3. internationella överenskommelser
4. teknikutveckling
Passade också på att markera i ett antal punkter de satsningar som regeringen under mandatperioden vidtagit.
¤ för den biologiska mångfalden,för klimatet,för en hållbar energimix, EU-beslut under ordförandeskapet och landsbygdsprogrammets möjligheter.
Stack förstås inte under stolen med att Fp driver på och önskar ta ytterligare steg för att slå vakt om den biologiska mångfalden.

Tog också upp den ekosystemtjänst-forskningen som pågår. Att sätta pris på naturens tjänster som vattenrening, pollinering och kollagring.

Kvällen var mycket intressant och givande då det blev en livlig diskussion, frågeställningar och synpunkter från alla dem som slutit upp denna kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar