torsdag 4 mars 2010

Mahmoud Abu Rahma i riksdagen

Riksdagens israel-palestinska nätverk inbjöd under veckan Mahmoud Abu Rahma till riksdagen för att informera om situationen i Gaza.
Mahmoud är aktiv i människorättsorganisationen Almezan.

Genom dokumentation, rättsprocesser, samt kritik så fort brott mot mänskliga rättigheter begås, såväl av Hamas eller Israel, är Almezan mycket respekterade.

Almezan lyfte exempelvis fram Goldstonerapporten och är starkt kritiska till de stängda gränser till Gaza som förhindrat handel av nödvändiga produkter.
Endast 35 olika produkter får importeras, varken mediciner, skor eller kläder. Det smugglas in genom tunnlarna till skyhöga priser.
7 % av allt vatten är tjänligt- resten är starkt förorenat. Materiel för att bygga reningsanläggning förbjuds av israel att tas över gränsen.
Palestinier får ansöka om att uppsöka sjukhus på Västbanken, eller i Israel. Det kan ta en månad att få detta tillstånd. Under ansökninsförhöret har det förekommit att patienter dessutom både arresterats och torterats.

Arbetslösheten är 75-90 %.
Utbildning, hälsa och vatten är de stora problemen.

Hur kan denna situation fortgå?

Borde inte Mänskliga rättigheter och Internationell Humanitär rätt vara utgångspunkten och anledning till att världssamfundet och demokratiska länder agerar om det begås brott mot dessa lagar?

När skall omvärlden vakna för vad som pågår i Gaza?

3 kommentarer:

  1. Bra att det finns riksdagsmän so ställer upp för människorna

    SvaraRadera
  2. Hej Anita,

    Imorgon torsdag ska Riksdagen rösta om att erkänna Folkmordet 1915 på Armenier och andra kristna minoriteter i östra Turkiet. Jag hoppas innerligt att du är en av dem som kommer att rösta för att Riksdagen erkänner Folkmordet 1915. Mänskliga rättigheter är partipolitiskt obundna och universella.

    Många hälsningar
    Annika Beijbom (fp)

    (Bloggat idag om Armenien och Folkmordet 1915 med ett gästinlägg från en Armenisk vän, läs det gärna, på engelska: http://beijbom.blogspot.com/2010/03/erkann-folkmordet-pa-armenier-1915.html )

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Folkpartiet har vid vårt landsmöte antagit ett beslut med innebörden att Sverige och EU skall utöva påtryckningar på Turkiet att erkänna folkmordet på kristna 1915.Det är viktigt att vi driver på i olika internationella möten för att detta skall ske.
    I en alliansöverenskommelse slås det fast att riksdagen inte skall avgöra frågor om folkmord utan att dessa frågor skall avgöras vid en folkrättslig process i internationell domstol.
    Denna överenskommelse gäller enbart denna mandatperiod, vilket innebär att utslaget kan bli annorlunda vid framtida behandlingar.
    hälsar Anita

    SvaraRadera