fredag 12 mars 2010

Folkmordet och fjällnära, svårföryngrad skog

Som politiker får man uppleva tvära kast. Från intensiva diskussioner och dramatisk omröstning om Sveriges erkännande av folkmordet på kristna i Armenien till en lika intensiv diskussion- fast på andra plan om vikten av att skydda den fjällnära skogen.

Vad gäller folkmordet har Folkpartiet vid vårt landsmöte antagit ett beslut med innebörden att Sverige och EU skall utöva påtryckningar på Turkiet att erkänna folkmordet på kristna 1915.Det är viktigt att vi driver på i olika internationella möten för att detta skall ske.
I en alliansöverenskommelse slås det fast att riksdagen inte skall avgöra frågor om folkmord utan att dessa frågor skall avgöras vid en folkrättslig process i internationell domstol.

Omröstningen resulterade i en majoritet för ett erkännande, med en rösts övervikt.
Detta har omedelbart resulterat i ett skarpare politiskt tonläge mellan Sverige-Turkiet, samt förmodligen också dessvärre försvårat en försoningsprocess.

Vad gäller den svårföryngrade skogen är jag mycket besviken över att Folkpartiets linje att slå vakt om tillståndsplikten vid avverkning inte vann gehör. Frågan blev så skarp att den lyftes ända upp på partiledarnivå. Folkpartiet befarar att den nya skrivningen om anmälningsplikt kan komma att innebära att skyddsvärd skog avverkas.
Det vilar nu ett mycket tungt ansvar på Dkogsstyrelsen att noga följa utvecklingen så att detta inte blir fallet.

Kommer själv att också noga följa vad som händer, samt fortsätta att agera i frågan, bland annat i samband med arbetet med Folkpartiets miljö/naturprogram.


Fick för övrigt under veckan motta ett upprop från Skydda skogen, ett upprop som jag i min tur överlämnat till miljödepartementet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar