måndag 24 maj 2010

Sverigedemokraterna rasar - svenskarna mer positiva till invandring

En glädjande undersökning redovisas på dagens DN-debatt. En rapport från SOM-institutet:ger vid handen att svenskarna har en generösare inställning till invandrare än tidigare.
I samma tidning kan vi också läsa om Sverigedemokraternas ras i en opinionsundersökning.

Störst acceptans till invandringen finns i storstäderna, bland kvinnor och yngre. Bland riksdagspartiernas sympatisörer är det Moderaterna som är mest skeptiska.

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, och våra ungdomar reser i andra länder som aldrig förr. Många träffar sin livspartner i samband med arbete eller studier i ett annat land. Det är därför inte så konstigt utan snarare naturligt att acceptansen av att invandrare skulle bli en del av den egna familjen har ökat. Maria Demker, Göteborgs universitet skriver: " Hösten 1993 skulle en fjärdedel (25 procent) av svenskarna ”inte tycka om att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen”. Hösten 2009 är den andelen endast 12 procent. Den privata acceptansen har således blivit större i samma takt som den samhälleliga."

Frågan om religionsutövning och Folkpartiet manar till eftertanke. Att Folkpartiet alltid stått för religionsfrihet och respekt för varandras trosuppfattning är fundamentalt.
Möjligen kan krav på att läroplanen efterlevs också i religiösa friskolor, som folkpartiet driver, påverkat det minskade stödet i denna fråga.

Stödet att ta emot flyktingar i Sverige har dock ökat. Undantaget finns hos Sverigedemokraterna. Det är bra att det tydligt framkommer vad Sverigedemokraterna anser.

Bland Sverigedemokraternas sympatisörer anser 95 procent att det är ett bra förslag att ”ta emot färre flyktingar” i Sverige (46 procent i hela befolkningen).

Bland Sverigedemokraternas sympatisörer anser 88 procent att det ”finns för många utlänningar” i Sverige jämfört med 36 procent i befolkningen.

Den integrationspolitik som Folkpartiet och Alliansen för är den rätta. Ökad snabbhet att få besked, jobb och utbildning i svenska språket.
Det finns inga genvägar för att komma in i ett samhälle- man måste kunna kommunicera, något som man också tränar sig i på arbetsplatsen.

1 kommentar:

  1. Jag undrar varför MEDELÅLDERS KVINNOR är SÅÅÅ
    POSITIVA till INVANDRING. Kan det vara så att
    de i sin "TRISTESS" DRÖMMER "VÅTA" DRÖMMAR om
    lite HÅRDARE TAG från en SVARTSKÄGGIG MAN som
    KRÄNGER en BURKA över deras huvud. Barn och
    yngre kan jag förstå för de har ju invandrarnas
    barn i vardagen genom dagis förskola skola och
    fritidsgårdar så man kan nästan säga de har det
    med modersmjölken.

    SvaraRadera