lördag 29 maj 2010

Ship to Gaza- ett lovvärt initiativ

Åtta skepp kommer lastade med viktig förnödenhet till de hårt drabbade Gazaborna.
Allt från rullstolar till byggmaterial.
Israel har hotat att stoppa dessa skepp, men kan inte göra det rent folkrättsligt. De kan endast visitera dem.

Inte nog med att civilbefolkningen drabbades oerhört hårt under israels krig mot Gaza, man drabbas fortsättningsvis av den utdragna blockaden mot Gaza. En blockad som slår snett då den riktas mot civilbefolkningen- inte Hamas. En blockad som nio skepp och femhundra personer nu försöker bryta.

Sjuka förhindras att passera vägspärrarna för att uppsöka vård på Västbanken.Tillståndsansökan tar tid, människor har avlidit i väntan.
Det är absolut nödvändigt att isoleringen mot Gaza upphävs och att gränserna öppnas igen. Utan handel och humanitär hjälp förtvinar Gazaborna.

Arbetslösheten är enorm, det mesta saknas och tunnlarna har blivit livlinan.

Säkerligen för vapen, men i än större utsträckning för blöjor, mat och medicin.

Ship to Gaza pekar på nödvändigheten att häva blockaden. Det är ett lovvärt initiativ.

Det är brist på mänskliga rättigheter som fortfarande saknas i vår värld.Alla som kämpar för detta bör uppmuntras. Vapen och våld minskar i takt med att Mänskliga Rättigheter ökar.

7 kommentarer:

  1. Hej Anita och tack för stödet! Mvh Olof, Malmö

    SvaraRadera
  2. Jättebra att du tar upp detta Anita! Du visar att detta är en människorättsfråga och inte en vänster-höger fråga.

    SvaraRadera
  3. Hej, Anita! Ja, nöden är stor i Gaza men detta mediajippo är klandervärt av flera anledningar. Läs gärna lite andra synpunkter, om du inte redan har gjort det, t.ex. de här länkarna från två politiskt sett helt schyssta svenskor på plats, inga från extremhögern alltså; en (Anna Veeder) är människorättsaktivist.

    http://annaveeder.wordpress.com/2010/05/29/israelisk-solidaritetsdemo-med-ship-to-gaza/

    http://ablueberryamongsabras.blogspot.com/2010/05/ship-to-gaza.html

    Hoppas du läser länkarna och får lite bättre perspektiv.

    Vad som än händer kommer Israel, som varje dag faktiskt skickar in tonvis förnödenheter och som tillsammans med FN erbjudit sig att leverera gåvorna men fått nej, att förlora och förtryckande Hamas att vinna. Det är bra, tycker du? Många gazabor som lever under islamistiska Hamas ökade förtryck har uttryckt motsatt syn i bandade radiosändningar. Men svenska aktivister är i sitt "hjältemodiga" esse. Jag tycker det är pinsamt.

    Jag läser att ship-to-Gaza länkar till ökände antisemiten Lasse Wilhelmsson. Jag läser att Henning Mankell tror att Israel sitter på "6 miljoner ess". Jag har insett att det handlar om ett grovt israelfientligt initiativ, inte om palestiniers väl. Det är politiskt. Vad jag skriver kommer nog inte att påverka redan starkt hållna attityder men jag hoppas ändå alla läser på från olika håll. Att de som förespråkar fred och vill verka för människors rättigheter inte kommer att ställa krav på Hamas - bl.a. att den värnpliktige Gilad Shalit släpps efter fyra år i nån håla utan besök av Röda korset - är inte lovvärt; snarare fegt och klandervärt. Då är det INTE om människorättsfråga.

    Mvh,

    A-K Roth

    SvaraRadera
  4. Ship to Gaza har inget samarbete med Lasse Wilhelmsson och har även avstyrt andra från att ha det, vill jag bara få sagt.
    Uppskattar ditt uttalade stöd för Ship to Gaza och arbete för internationell solidaritet Anita!

    Mvh
    Moa JL

    SvaraRadera
  5. Moa JL, jag skrev inte att STG "samarbetade med" utan "länkar" till Lasse Wilhelmson. Jag ger en källa till en folkpartist, mycket israelvänlig men inte lögnare, är jag ganska säker på, med informationen om länkning till Lasse Wilhelmsons vidrigheter:

    http://blogg.svansbo.se/

    Om detta inte stämmer, upplys mig, O.K.?

    Det gäller att välja vilka man umgås med. På en av båtarna fanns jihadister och stödjare av Hamas, på inget sätt "fredliga aktivister". Och det blev våldsamt. Detta blir ett problem för dem som vill kalla sig fredsaktivister. Mycket tragiskt. Jag fritar inte Israel från ansvar men arrangörerna har även ett stort ansvar i vad som hände. Vill jag vara snäll kallar jag det naivt. Det finns våldsamma fraktioner överallt som vill eskalera konflikten. Enligt en rapport från Anna Veeder sägs en representant för Hamas vara bland de döda (varför var han med?) och man befarar en tredje intifada som kan leda till otaliga människors död. Se där vad välmenande men naiva tilltag kan bidra till.

    A-K Roth

    SvaraRadera
  6. Tack alla för kommentarer och synpunkter. Uppskattar Carl Bildts tydlighet i kvällens nyhetssändningar. Han är allt annat än naiv och för-dömer attacken, som för övrigt skedde på internationellt farvatten.
    Att ta till detta våld kan inte vara försvarbart, det har dessutom och dessvärre skadat Israel.

    Anita

    SvaraRadera
  7. Man önskar bara att STG tar ansvar för att deras ledarbåt hyste aktivister som tog till våld och började skjuta. Varför blunda för att det fanns jihadister ombord? Det finns ju dokumenterat på bl.a. Al-Jazeera.

    Naturligtvis kan även Carl Bildt vara naiv. Det vore naivt att tro motsatsen...:) Men visst är det populärt just nu att gadda sig mot det redan avskydda Israel. Det är ju också valår...

    A-K Roth

    SvaraRadera