Deltog i förmiddags i en paneldebatt i ABF-huset i Stockholm om partiernas syn på biståndspolitiken.
Att Fp på 60-talet var det första parti som tog tydlig ställning för ett högt och ambitiöst bistånd kändes värdefullt att få säga. Men ännu viktigare var det att framhålla att vi dels står fast vid 1%-målet, att vi står bakom fokusering på färre länder( 30 istället för tidigare 70 biståndsländer) samt att Folkpartiet fått gehör för att demokrati, Mänskliga rättigheter samt jämställdhet och kvinnors hälsa skall vara kriterier för biståndsinsatser.
Alliansregeringen har för övrigt uppnått enprocentmålet under hela mandatperioden- till skillnad från oppositionen.
Klimatbiståndet lyftes fram. Kritik framfördes att medel tas från biståndet till klimatinsatser. Att en del klimatåtgärder kan tas från biståndsbudgeten kan accepteras, då insatser som vattenfrågan, livsmedelsförsörjning och sanitetsfrågan har direkt bäring på uppfyllandet av Milleniemålen.
Att enskilda organisationer och människor är basen i biståndsarbetet råder ingen tvekan om, här var alla partier rörande överens. Men det neddragna informationsanslaget är förstås en negativ post för de grupper som vi vill lyfta. I lågkonjunkturens kölvatten fattades detta beslut, vilket jag personligen kan känna en besvikelse över.
Folkpartiet kommer förstås att driva biståndsfrågorna vidare. Det är bland annat tack vare denna solidariska hållning och internationella profil som många av oss en gång valde folkpartiet.
onsdag 19 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar