torsdag 3 juni 2010

buller och luftföroreningar ett allt ökande problem

I dagens GP kan man läsa om att 1 000 västsvenskar dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar och risken är störst i Göteborg. Där är överdödligheten cirka 300 personer per år.
Dessutom framgår i en rapport från Västra Götalands Miljömedicinska centrum att ungefär 300 000 västsvenskar störs av för höga bullernivåer vilket för många leder till sömnsvårigheter och andra störningar.

Inte enbart trafiken, som vi ofta tänker på, utan störande grannar kan för många ge bullerproblem.

Var i början av veckan i Jämtland och Härjedalen. Runt samegården iMittådalen, vid Ramundbergets fot eller vid Flatruet, Sveriges högst belägna allmänna väg rådde något så sällsynt som tystnad, och luften kändes så ren.

Det behöver vi människor.

Miljörapporten om såväl luftföroreningar och buller blir en viktig påminnelse, inte minst med tanke på att riksdagen om ett par veckor kommer att anta 16 miljömål samt besluta om att fortsätta arbetet med etappmål.
Bland de sexton miljökvalitetsmålen finns såväl Frisk Luft som buller. Buller ligger under miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö.

Bedömningen för Frisk luft är att det bland annat krävs ytterligare lokala insatser mot partiklar och hälsofarliga kolväten.

Bedömningen för God bebyggd miljö vad gäller buller är dystrare. Det krävs åtgärder på alla nivåer för att utvecklingen skall kunna ändras.

Allt ifrån vägar med dämpande underlag och dubbfrihet till fler tysta zoner. Att vissa människor stjäl " luftrummet" med hög musik och telefonvolymer är inte acceptabelt.

För många av oss vore det också skönt att slippa ständig musik i butikerna. Men då skulle vi kanske handla mindre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar