tisdag 1 juni 2010

Dialog nödvändig- i Mellanöstern och mellan samer och markägare

Ett brev sändes idag iväg från ledningsgruppen för Riksdagens Israel-palestinska nätverk. Brevet var adresserat till Benny Dagan, Israels ambassadör i Sverige.

" Vi ser Israels agerande som synnerligen allvarliga brott mot humanitär rätt och folkrätten, som också i hög grad skadar vårt och andras engagemang och arbete för fred och försoning i Mellanöstern.

Vi står givetvis bakom Sveriges och EU:s ståndpunkt att isoleringen av Gaza skall hävas och att gränserna omedelbart och utan villkor skall öppnas permanent för humanitär hjälp, handel, personer och transporter."

Nätverket har i snart två mandatperioder arrangerat ett antal möten, seminarier och dialoger med såväl israeler som palestinier, folkrättsexperter och frivilligrörelser.

Det kan inte finnas någon annan lösning på denna och andra konflikter än dialog, möten och respekt för såväl varandra som för de mänskliga rättigheterna.

Fick under dagen idag möta en annan typ av konflikt, som också kräver mycket samtal och förståelse för varandras situation.
Konflikten mellan vissa samebyar och markägare visar hur olika intressen kan kollidera och skapa svåra motsättningar i åratal.

Liksom konflikten med att ha livskraftiga rovdjursstammar samtidigt som det ökande antalet rovdjur medför en dramatisk förlust för rennäringen.

Olika problem men samma typ av lösning.

Samtal, dialog och respekt.

1 kommentar:

  1. Anita, jag förstår att du inte vill bemöta vissa obehagliga fakta och tro mig, jag vill inte spamma din blogg vidare. Men jag förstår inte hur man så kan stänga sitt sinne inför det som nu kommer ut. Jag kan bara dra slutsatsen att dina fientliga känslor till Israel är så starka att det känns viktigt att ta sida med dem som tänker likadant, vilka som helst, utan skrupler. I annat fall hade du väl kommit ut med något beklagande över att STG var i allians med IHH eller sagt något om martyrssjungandet och det antisemitiska skanderandet? Taleskvinnan för STG, Greta Berlin, är ytterligare en märklig person, med en historia av israelfientliga och antisemitiska uttalanden. Vilka sängkamrater STG har!

    Hur kan man tala om "dialog och respekt" sedan man i effekt har medverkat i ett äventyr som i realiteten syftar till att stärka Hamas? Mahmoud Abbas klandrar ju nu Turkiet för att det tagit sida med Hamas. STGs politiserande hindrar inompalestinsk försoning, det har kritiker av initiativet sagt hela tiden. Abbas tar upp den blodiga kuppen mot Fatah och beklagar Turkiets engagemang. STG har naturligtvis glömt den blodiga kuppen i Gaza och sidat mot den Palestinska Myndigheten. Nu har Fredrik Malm redogjort att det även fanns en rent fascistisk grupp på yttersta högerkanten, BBP, med på en av båtarna. Allvarlig kritik riktas från alla håll mot hur STG har skötts. Medan "fredsaktivisterna" i Sverige tror sig vara hjältar.

    Tal om respekt och dialog när man stänger för dialog och stöttar en våldsam sida låter märkligt.

    SvaraRadera