lördag 20 mars 2010

6-1 till Alliansen i Aftonbladets undersökning

Tar mig idag friheten att citera ett utdrag ur Aftonbladets analys. Intressant läsning- håll tillgodo.



Stora skillnader

Aftonbladets genomgång av förhandlingarna visar att det fortfarande finns stora skillnader inom oppositionen på viktiga områden som skatter, a-kassenivåer och bensinpriset. Och på skolområdet är det inte ens säkert att det blir någon heltäckande överenskommelse. Tre frågor är helt olösta: styrningen av skolan, betygssystemet och synen på friskolor.

Det är inte alls säkert att vi kan säga "så här kommer det att bli". Det kan hända att vi går fram med vår egen politik, säger Rosanna Dinamarca (V).


Knäckfrågorna

SKATTERNA


Alliansen

Läge: Överens om inriktning men oense om prioriteringsordning. Moderaterna vill fortsätta sänka skatten för de som jobbar och Folkpartiet vill nå målet om hälften kvar vid en löneökning. Kristdemokraterna sätter pensionärerna först medan Centerpartiet vill sänka skatten för företagen.

Prognos: Det ekonomiska utrymmet för kommande fyra år är begränsat. Vilken skatt som än sänks är det finansminister Anders Borg som tar åt sig äran. När han bestämmer ligger sänkt inkomstskatt bättre till än sänkt pensionärsskatt. Å andra sidan har pensionärsgruppen växt till en allt större och allt ilsknare väljargrupp. Ett alternativ är ytterligare sänkt bolagsskatt.

Rödgröna

Läge: S och MP säger ja till tre av regeringens fyra jobbskatteavdrag men vill minska avdraget vid höga inkomster. V säger nej till alla fyra och vill i stället höja grundavdraget (lägsta gränsen för när en person betalar skatt). Det innebär höjd skatt för de allra flesta men sänkt skatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa. Även S och MP vill sänka skatten för pensionärer. S och V vill återinföra förmögenhetsskatten medan MP säger blankt nej. MP vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretagen med 10 miljarder. V och S vill slopa avdrag för hushållsnära tjänster.

Prognos: Partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner ska lösa knutarna till den gemensamma budgetmotionen i vår. Om två är starkare än en lär Vänsterpartiet få ge sig i inkomstskattefrågan och Miljöpartiet när det kommer till förmögenhetsskatten.

Resultat: 2-0 till alliansen

JOBBEN

Alliansen

Läge: Folkpartiet men framförallt Centerpartiet vill lätta på turordningsreglerna i Las. Bland annat vill C att företag med max nio anställda helt ska slippa turordningsreglerna. Moderaterna och Kristdemokraterna stretar emot. De vill göra det enklare att anställa, inte avskeda.

Prognos: De nya Moderaterna har satt ner foten i frågan och med stöd av Kristdemokraterna talar lite för att någon revolution är på gång.

Rödgröna

Läge: Här gäller tvisten nivåerna i a-kassan. S och V vill höja maxersättningen från 680 kronor till 950 respektive 970 kronor per dag. Miljöpartiet vill avvakta med höjningen till år 2012 och då begränsa den till 780 kronor per dag. Fler än i dag ska få ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet.

Prognos: Mona Sahlin har sedan hon tillträdde lovat 80 procent i a-kassa till 80 procent av löntagarna. Det löftet kommer hon att slåss för.

Resultat: 0-1 till de rödgröna


SKOLAN

Alliansen

Läge: Folkpartiet kräver att svenska skolan blir statlig medan övriga allianspartier vill bevara kommunernas makt.

Prognos: Viktig principfråga för FP men med svagt stöd bland allianskollegorna. Däremot håller många väljare med Folkpartiet och skolfrågor brukar rankas högt inför val. M har dessutom tidigare vait inne på FP:s linje.

Rödgröna

Läge: Strid om betygen där S och V är varandras motpoler. S vill införa betyg från åk 6, V vill helt avskaffa betyg i grundskolan medan MP vill ha slutbetyg i åk 9. När det gäller friskolor vill V helt förbjuda vinst medan S och MP är mer liberala.

Prognos: Viktig ideologisk fråga med starka viljor inblandade. Osäkert om man hinner bli överens på alla punkter fram till valet.

Resultat: 1-0 till alliansen

FÖRSVARET

Alliansen

Läge: Folkpartiet vill att Sverige går med i Nato medan övriga allianspartier i dagsläget säger nej. FP är regeringens främsta fanbärare i försvarsfrågan och nyligen föreslog partiledare Jan Björklund mer pengar till försvaret under kommande mandatperiod.

Prognos: Finansminister Anders Borg har tidigare satt skattesänkningar före försvaret. Med ett begränsat ekonomiskt utrymme kan det bli svårt för Björklund att få gehör.

Rödgröna

Läge: Alla tre vill spara på försvaret men frågan är på vad. S vill till exempel öka kostnaderna för materielprojekt medan MP vill minska samma kostnader. V kräver å sin sida svenska trupper ut ur Afghanistan medan S och MP nöjer sig med en utredning 2011.

Prognos: Ett gemensamt utspel i samband med Folk och Försvar i Sälen. Har de mer på gång eller var det allt? En rutinerad räv som Lena Hjelm-Wallén (S) jobbar med frågan.

Resultat: 0-0

MILJÖN

Alliansen

Läge: De värsta knäckfrågorna är avklarade. Kristdemokraterna fick ge sig om sänkt bensinpris och Centerpartiet gick förra året ifrån sitt historiska nej till kärnkraft och öppnade för att ersätta uttjänta kärnkraftverk med nya. Alliansen har även enats om motorvägsleden Förbifart Stockholm som C tidigare sagt nej till.

Prognos: Inga stora strider att vänta.

Rödgröna

Läge: MP vill höja bensinpriset med 1,80 kronor/liter på tre år, V med 44 öre medan S nöjer sig med 19 öre litern. Oenighet råder också om var trafiken ska gå. S säger precis som regeringen ja till Förbifart Stockholm medan V och MP säger nej.

Prognos: Räkna med dyrare bensin med en rödgrön regering. Förbifart Stockholm är knepigare. Kan en rödgrön regering riva upp en redan planerad byggstart?

Resultat: 2-0 till alliansen.

FAMILJEN

Alliansen

Läge: KD drev igenom vårdnadsbidraget och vill nu göra det ännu lönsammare att vara hemma med barnen. Övriga allianspartier stretar emot. Visst missnöje finns med att främst kvinnor i invandrartäta förorter har utnyttjat bidraget.

Prognos: Tre mot en brukar betyda att majoritetens vilja gäller.

Rödgröna

Läge: V vill individualisera föräldraförsäkringen medan både S och MP är för en tredelning: En del till mamman, en del till pappan och en frivillig del. MP och S vill att föräldrar med delad vårdnad ska få halva barnbidraget var.

Prognos: S sa ja till en tredelad föräldraförsäkrinig så sent som i höstas. De kommer knappast gå längre än så.

Resultat: 0-0


EU


Alliansen

Läge: FP vill folkomrösta om euron under nästa mandatperiod, KD är inne på samma linje. C och M vill utreda frågan.

Prognos: Så länge Socialdemokraterna säger nej till folkomröstning säger också Moderaterna nej.

Rödgröna

Läge: Vänsterpartiet vill fortfarande lämna EU och både V och MP säger nej till euron.

Prognos: Utträdeskravet är i dag mer en formsak och någon euroomröstning lär inte bli aktuell de kommande fyra åren.

Resultat: 1-0 till alliansen

Totalt resultat i enighetskampen: 6-1 till alliansen

4 kommentarer:

  1. OBS! jag röstade på centern i förra valet eftersom de var minst populistiska och vågade stå för mer frihet mm. Andra partier flyttade sig till vänster

    När de väl är sagt.

    Vad Alliansen helt missat är att människor har behov av livskvalitet. Det spelar ingen roll om man för en bättre ekonomisk politik om man inte får lov och ha skoj eller om politiker har förslag som triggar människors oro. Ingen gillar och gå omkring orolig.

    Så länge man inför mer lagar där man i princip måste vara expert innan man vågar göra något för att inte bryta den så kommer samhället bli fruktansvärt och leva i. Det tror jag väldigt många märker av.

    Det är inte roligt längre när man driver en politik som inte stämmer med människors sociala behov, så länge alliansen inte verkat förstå det så kommer ni aldrig ro hem det här.

    Tillhör själv en grupp (folk som tränar på gym och då väldigt hårt) som idag måste gömma sig för polisen. Finns många andra exempel på små grupper som fått väldigt mycket stryk i deras intressen. Inget som påverkar samhället för fem öre och ändå skall man in och peta i folks privatliv.

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Tack för dina tankar.
    Det viktigaste vi kan göra är att måla upp bilden över det samhälle vi vill se, samt ge människor framtidstro och hopp.
    I detta finns också glädjen, som du efterfrågar,
    hälsar Anita

    SvaraRadera
  3. Anita: Det är livsfarligt när politiker "vet" vad människors glädje är.
    Man måste utgå från att människor själva vet hur de skapar innehåll och glädje i livet.

    Vill man ha ett samhälle där människor får framtidstro och hopp, se då till och skapa ett FLEXIBELT SAMHÄLLE där människor själva har möjlighet och ta vara på sina intressen.

    Vi är alla olika och har olika behov.

    Och angående hopp...

    Finns det någon ungdomsgeneration de senaste 40 åren som sett så lite hopp och framtidstro?

    SvaraRadera
  4. Hej,
    I hopp och framtidstro kan glädje rymmas, däremot kan politiker aldrig utlova lycka. Det är något helt annat
    hälsar Anita

    SvaraRadera