Fick möjlighet att besöka några olika byar för att titta på en del projekt i form av kooperativ som syftar till att få en hållbar utveckling i hela området. Allt handlade om småskaliga lösningar och ett stort engagemang.
I en by odlade man palmer som gav en ormskinnsliknande frukt, ” salat ” som hängde i klasar och som skördades två gånger om året. Detta gav en rejäl inkomst till byinvånarna.
Risodling, med smart bevattningsanläggning gynnade flera odlare En driftig kvinna hade satsat på en chiliodling och kunde anställa ett antal plockare.
Man hade också tagit ett annorlunda grepp då man byggt upp en slags hinderbana för samarbetsträning. Olika skolor och grupper betalade för att utnyttja anläggningen, medel som gick till bykooperativet.
I en annan by hade man satsat på kor för kalvuppfödning och köttproduktion. Här hade man en bra bit kvar att gå. Uppbundna kor kändes inte bra, även om de för övrigt hade både ljus, luft och tillräckligt med foder.
Man borde också kunnat utnyttja fåren att mer friare beta , då grästillväxten under långa perioder är enorm. Det blev ett dubbelarbete att utfordra dem , dessutom hade det inneburit en betydligt bättre djurhälsa att låta dem gå ute.
Det tredje kooperativet hade satsat på fiskodling, restaurang och en samlingspunkt för både byinvånare och tillresta turister.
Man drog nytta av en av de större dammarna också som en vattenreservoar.
Fisken, mestadels sorterna Nilla och Guram, gick dels till restaurangen, som gav inkomst till byn, dels för människor att fiska mot betalning.
söndag 28 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar