tisdag 9 februari 2010

Att handhälsa eller inte- det är frågan just nu

En fråga har seglat upp handlar om handhälsning. Nej det är inte av hälsoskäl- av risk att sprida svininfluensa - utan av religiösa skäl.
En tingsrättsdom på grund av en vägrad handhälsning mellan en muslimsk man och en kvinnlig arbetsgivare är ursprunget (SvD).
Av religiösa skäl vägrar vissa muslimer att beröra en person av det motsatta könet utanför familjen. Många väljer en annan form av hälsning, samt berättar vad det står för, vilket de flesta av oss både respekterar och accepterar. För de allra flesta muslimerna i Sverige har inte handhälsning överhuvudtaget vållat något problem.

För en del har det dock blivit mycket problematiskt och inneburit att människor upplevt sig både kränkta och diskriminerade när deras utsträckta hand inte mottagits.

Risken finns att fördomar stärks, att alla muslimer drabbas om några av religiösa skäl på ett nedvärderande sätt vägrar att både hälsa och bekräfta personer av motsatta könet.

Det kan därför behövas en skärpning av diskrimineringslagen.

3 kommentarer:

  1. Ja, det finns ju gränser även i en demokrati. En sak är säker: Det handlar om ett fåtal som tyvärr får mycket uppmärksamhet.

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Så är det förvisso. Min förhoppning är att ökad information, dialog och förståelse skall medverka till att inte göra detta till ett jätteproblem.

    SvaraRadera
  3. Domen förringar kränkningar som sker pga av någons religiösa övertygelse.

    SvaraRadera