måndag 26 november 2012

Tacksamhet och glädje över FP:s ja till en uppgradering av Palestinas status i FN

Följande citat är hämtat från svt.se

"Regeringen har varit splittrad i synen på Palestinas närvaro i FN. Avgörande för regeringens ställningstagande är att folkpartiet ändrat hållning i frågan. Folkpartiledaren Jan Björklund säger nu att han kan tänka sig att Sverige ger Palestina en permanent observatörsstatus i FN. Det betyder att Palestina får samma ställning som Vatikanstaten, som är observatör i FN utan rösträtt.

Björklunds motivering till partiets omsvängning är att tiden är inne att ge president Abbas erkännande för de fredsansträningar han visat och att en uppgradering av Palestinas status är en lämplig markering från världssamfundet.

 Mycket känsloladdad

Synen på Palestina är en mycket känsloladdad fråga inom Alliansen. Inte minst i Folkpartiet som av tradition i första hand ställer sig på Israels sida. Men flera folkpartister har avvikit från partilinjen och skrivit debattartiklar om att Sverige måste uppgradera Palestina och i nästa steg erkänna Palestina som en stat.

En av dem som under lång tid drivit Palestinas sak är riksdagsledamoten Anita Brodén, som är mycket nöjd med partiets omsvängning. Hon säger till SVT att om den palestinske presidenten Mahmoud Abbas inte får ett erkännande för sina fredsansträngningar hade det indirekt gett Hamas en legitimitet.

Kristdemokraterna har gradvis närmat sig Folkpartiets hållning när det gäller uppgraderingen av Palestinas status i FN. Centerpartiet sticker ut i Alliansen med ett stämmobeslut som kräver att Sverige erkänner Palestina som en stat. Därmed står Centern på samma sida som de rödgröna partierna i riksdagen.

5 kommentarer:

  1. Abbas huvudsakliga intresse är att få möjlighet att stämma Israel till den Internetionella Domstolen. Självklart kan då Israel också ta upp palestinaarabernas terror, http://israelisverige.info/?p=7922

    Vad du Anita och FP vill, är alltså vad Fatah vill, och vad de vill står i deras konstitution, som

    Article (12) Complete liberation of Palestine, and eradication of Zionist economic, political, military and cultural existence.

    Article (19) Armed struggle is a strategy and not a tactic, and the Palestinian Arab People's armed revolution is a decisive factor in the liberation fight and in uprooting the Zionist existence, and this struggle will not cease unless the Zionist state is demolished and Palestine is completely liberated.

    Folkpartiet har totalt bytt skinn sedan mina föräldrar röstade på er.

    SvaraRadera
  2. Anita, de som har drivit och propagerat för denna sak kommer också ha ett stort ansvar för att observatörstatus i FN inte missbrukas av palestinska företrädare inklusive Hamas. Jag hoppas om förslaget går igenom att de som förespråkat detta har mod och vilja att kritisera palestinska ageranden som går emot folkrätten och som utgör krigsbrott. Om inte, kommer många att tappa mer trovärdighet.

    Det finns trots allt skillnad på en entitet som Vatikanen (som SVT drar upp som jämförelse) och det samlade palestinska ledarskapet. Bland annat uppviglar PM till judehat och hyllar eller belönar palestinska massmördare och terrorister. Från Gaza drivs med Irans aktiva stöd och inblandning terrorkrig mot Israels civilbefolkning.

    Jag frågar mig på vilka sätt du och andra förespråkare för observatörstatus har protesterat mot palestinska folkvaldas terrorkrig och krigsbrott. Har ni lämnat in protester på palesstionska ambassaden i Stockholm? Det skulle ge en bild av hur viktigt eller oviktigt det är att få ett stopp på våldet och det mål dessa grupper har. Med observatörstatus kommer större ansvar.

    Tiden kommer att visa om det komnmer att bli någon förändring på marken. Kommer detta status att få palestinska företrädare mer kompromiss- försonings- och fredvilliga eller kommer FN att utnyttjas för politisk vinning medav våldet fortgår?

    Som sagt, du har ett ansvar.

    SvaraRadera
  3. Hej Anita!

    Det sägs att du också är djupt engagerad i att få Kurdistan och Tibet att uppnå en uppgraderad status i FN för att senare bli fullvärdiga medlemmmar.

    Däremot lär du vara helt kallsinning vad gäller Karelen. Flyktingarna från Karlelen har nu suttit i läger i Finland i snart sjuttio åt utan möjlighet till egen försörjning.

    SvaraRadera
  4. I sammanhanget vill jag citera Abba Eban, diplomat och politiker.

    "If Algeria introduced a resolution declaring that the earth was flat and that Israel had flattened it, it would pass by a vote of 164 to 13 with 26 abstentions."

    SvaraRadera