onsdag 7 november 2012

Välkomna beslut ang. åldersdiskriminering och personer som utsattes för övergrepp i samhällsvården

Idag debatterades, och beslutades,  bland annat två viktiga ärenden som berör många personer.

Vi har all anledning att fira att vi idag tagit ett viktigt steg för att ta bort ytterligare en diskriminering i vårt land. Nämligen åldersdiskriminering.
Det är inte rimligt att det fortfarande är så att äldre personer rikserar att behandlas på ett annat sätt inom sjuk- och hälsovården, eller att en person som uppnått mogen ålder skall vara förhindrad att teckna allehanda avtal.
Tack Erik Ullenhag och Barbro Westerholm som kämpat väl för att få en ändring till stånd.

Idag antogs också en ny lag om ersättning av staten på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av barn och unga.. Placeringen, där övergreppet skall ha skett för att få ersättning, gäller placeringen från 1 januari 1920 tom 31 december 1980. Det blir ett schablonbelopp på 250.000, och en särskild nämnd skall handlägga och besluta i ersättningsfrågorna. Detta skall träda i kraft 1 januari 2013.

Jag är förstås väldigt glad att också en ekonomisk upprättelse nu blir verklighet, då jag engagerat mig i frågan under ett antal år.
En stulen barndom kan aldrig ersättas, men förhopppningsvis kan denna ersättning visa att samhället sökt ta sitt ansvar för en upprättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar