tisdag 20 november 2012

Vapenvila i Gaza! Måtte det också leda till fördjupade fredsförhandlingar.

Efter en veckas dramatik, där över hundra människoliv skördats , tusentals människor sårats och där skräckdygnen med all sannolikhet satt oerhört djupa själsliga sår , nåddes omvärlden av budskapet att en vapenvila ingåtts mellan Israel och Hamas.

Ett oerhört välkommet besked, där planen nu är att vapenvilan skall träda i kraft ikväll klockan 23.00.

Parterna har skyllt på varandra. Israel har givetvis rätt att försvara sig, men det finns också en annan realitet , där övervåld, blockad, ockupation och avsaknad av frihet föder frustration, desperation och i värsta fall extremism.

Mahmoud Abbas, palestinska myndighetens president, har under lång tid fört en kamp för en tvåstatslösning, stopp på bosättnings och ockupationspolitiken. När detta misslyckats har han till slut valt att vända sig till FN.

Förmodligen kommer PA i slutet av nästa vecka ansöka om en uppgradering av FN-status till en s.k Vatikanstatsstatus. Det skulle för Palestinska myndigheten under ledning av Abbas vara det stöd som krävs för att återigen sätta sig vid förhandlingsbordet, i någon mån som mer likvärdiga partner,  för fördjupade fredsförhandlingar.

Att vapenvilan idag beslutats tänder ett hopp att utsikterna för en uppgradering av Palestina i generalförsamlingen ökar.

I denna process har jag en from förhoppning att såväl Sveriges regering som EU skall ta vara på detta tillfälle, och därmed bidra till ökade möjligheter för en varaktig och rättvis fredlig lösning.President Abbas, har pekat på dialog , demokrati och vilja till stora eftergifter samt ständigt fördömt Hamas våldsmetoder.

Det borde uppmuntras.



1 kommentar:

  1. Fördjupade förhandlingar ja. Låt Abbas sätta sig i en stol med Israels rep's och förhandla fram en varaktig fred i st. f. att gå omvägar via FN och vägra tills särskilda villkor har tillfredsställt. Israel har också krav. Kompromisser på båda sidor bör diskuteras och förhandlas fram vid direkta tal. Tydligen kan inte Abbas. Vill de ha en varaktig fred?

    SvaraRadera