torsdag 1 november 2012

Ett dynamiskt Nordiskt Råd


 

 
Under Nordiska rådets session i Helsingfors antogs flera viktiga reformer.

Ett framåtsyftande miljöhandlingsprogram med fokus på Grön samhällsutveckling, klimatförändringar och luftföroreningar, biologisk mångfald, ekosystem och havsförsurning samt hälsa och miljöfarliga avfall  antogs.

 

Utrikesministrarna bedyrade sitt engagemang i Arktisfrågan genom Arktiska Rådet,  statsministrarna lovade arbeta mer med energieffektivitet och och  miljöministrarna  påvisade att man igångsatt arbetet utifrån beslut som togs vid FN:s miljökonferens i Rio.

 
Ett särskilt möte mellan miljöministrar och det civila samhället, däribland miljöorganisationer utlovades.

 
En fråga som vållade viss debatt rörde en gemensam alkohol och tobakspolitik. Med stor majoritet beslutade Nordiska Rådet det förslag som Välfärdsutskottet arbetat fram som bland annat innebär

mer forskning kring alkoholmissbruk

alkolås i alla nordiska länder

ett påbörjat arbete inför ett tobaksfritt Norden 2040

upprätta en plan för alkoholminskning med 10 %

0,2 promille för alla motordrivna fordon på väg och vatten

 
Andra frågor som upptagit en stor del debattinlägg har gällt ett gemensamt krafttag för att minska ungdomsarbetslösheten. Den svenske statsministern utlovade ett toppmöte i maj kring dessa frågor. Sverige kommer att bli ordförandeland för Nordiska ministerrådet 2013 och har i sitt ministerprogram pekat ut ungdomsarbetslösheten, utanförskap, gruv- och mineralnäring samt miljöfrågorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar