tisdag 28 april 2009

Tre röster

Strax innan jag lämnade Jerusalem för vidare färd mot Stockholm hann jag med att samtala med tre intressanta personer.


Sara Yarden, jurist- 3-barnsmor- judinna samt både israel och svenska .Sara är bosatt i Jerusalem sedan 2005 och anställd av Diakonia sedan två månader tillbaka.
Sara berättar att hon alltid varit intresserade av mångreligiös dialog. Hon är bekymrad över den situation som råder och anser att religionsdialog och IHL (internationella humanitära lagar) kan vara viktiga verktyg i fredsarbetet..

- Det är 40 år sedan ockupationen inleddes, ett tillfälligt tillstånd har permanentats, det är ohållbart, säger Sara och pekar på den olyckliga segregationen och separationen, där normala kontaktytor saknas.

-Man måste komma överens, träffas och lära känna varandra som människor. Jag vill inte ha ett stängt samhälle med ockupation. Mina barn skall kunna känna stolthet över sitt land, avslutar Sara som också ser ett bekymmer över en antisemitism.


Vinodh Jaichand, director för Det irländska centrat för Mänskliga rättigheter och Gilbert Marcus, advokat från syd-Afrika. har båda erfarenheter från syd-Afrika under apartheid-tiden, och pekar på likheterna vad gäller separationer, fast utan murar.
De pekade på den begränsade rörligheten och förbud att vistas i ”fel” område.
Gilbert nämnde att de svarta arresterades om de uppehöll sig inom de vitas områden.
Vinodh lyfte särskilt fram den dagliga förödmjukelsen som skedde i syd-Afrika och som han också upplever att den palestinska befolkningen får utstå.
- Avsaknad av värdighet, respekt och förödmjukelsen är värre än allt annat, säger Vinodh.
- Klasskillnaderna som var förhärskande och den underklass som de svarta utgjorde återspeglas också i det israeliska och palestinska samhället, menar Gilbert.

De pekar på dialog som det viktigaste verktyget, samt också , precis som Sara, på implementering och efterlevnad av internationella humanitära lagar.

Vinodh avslutar, med sin erfarenhet också från Irland, att en fredlig lösning är möjlig.

Tre röster - så olika utgångspunkter, men med en gemensam analys av verksamma lösningsmodeller.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar