onsdag 29 april 2009

att stämpla barn som brottslingar

Ingen föds givetvis som brottsling. I den bästa av världar får barn kärlek och vägledning under sina barn och ungdomsår. Tack och lov är detta ändock det vanligaste. Då föräldraansvaret brister har i många fall någon annan vuxen kunnat träda in och ge det stöd som varje barn behöver, för att bli en trygg vuxen med självförtroende och sunda värderingar.

De barn och ungdomar som tillägnat sig en brottslig "karriär" måste på många olika sätt få hjälp att bryta detta beteende.

Det är därför bra att Alliansregeringen krävt att alla brott skall utredas.Det är bra att sociala myndigheter , skola och anhöriga samarbetar och det är bra att fler insatser görs så tidigt som möjligt.

Det är däremot mycket tveksamt att gå så långt som Fp:s rättspolitiska arbetsgrupp föreslår, bland annat med förslaget att ställa barn under 15 år inför rätta.
Ett förslag som kommer att diskuteras vid Folkpartiets landsmöte i höst, och förhoppningsvis förkastas.http://www.dn.se/opinion/debatt/barn-som-begar-brott-ska-stallas-infor-ratta-1.849412
Folkpartisten Ingrid-Ronne-Björkqvist står för en annan syn, där hon inte vill stämpla barn som brottslingar. Björkqvist lyfter fram andra verktyg att användas för att få dessa barn/ungdomar att bryta sin brottsliga bana.
http://www.dn.se/opinion/debatt/stampla-inte-barn-som-brottslingar-1.853712

Det krävs en hel arsenal av goda insatser, en hel by krävs ju för att fostra ett barn. Att redan på barnavårdscentralerna uppmärksamma när barn far illa, snabbare insatser i skolan när tendenser märks, men också ökat stöd till föreningsliv, ideella verksamheter och drogförebyggande arbete.
Lärlingsplatser, som är ett utmärkt folkpartiförslag, kan ge det självförtroende som är så viktigt.

Det handlar också om goda förebilder, tilltro till sin omgivning och tro på framtiden.

1 kommentar:

  1. "givetvis"?

    Ehum, har du någon undersökning/bevis/etc för ditt påstående eller är det bara dagens lögn?

    Förslaget gäller uppenbarligen inte svenska barn, det antar jag att vi alla vet. Det är inte svenska barn som är ute och begår brott.

    Jag håller delvis med Björkqvist, ett sådant här förslag ska inte behövas i Sverige. Hade du (Anita) och dina landsförrädarpolare inte fullständigt sålt ut Sverige så hade det inte behövts. Ta ansvar för dina brott mot ditt folk, innan folket gör det åt dig.

    SvaraRadera