fredag 24 april 2009

Jerusalem och Ramallah

Dagens första möte ägde rum på UNRWA:s huvudkontor i Jerusalem. Fick en bra genomgång av UNRWA:s verksamhet samt över den rådande situationen. Ordet "de-development" återkom. En försämring istället för en utveckling.

Direktorn Barbara Shenstone, tillsammans med svenske ekonomen Per Wanger beskrev skol- och hälsoverksamheterna, jobbsatsningar samt livsmedelsbistånd. Men också om krympande resurser för FN-organet.

Barbara pekade på hur UNWRA skall vara hoppet och ljuset i det "kollektiva trauma" många palestinier upplever, när familjens hus rivs, när friheten beskärs och när överlevnads-möjligheterna krymper.

Jag grep tag i halmstrået om microlån. Det löser inte den grundläggande problematiken, men kan ge en bättre tillvaro för ett antal personer.

Skall undersöka detta mer- och förhoppningsvis hinna träffa några företagare som brutit arbetslöshetsgisslet.



Under eftermiddagen tog jag mig till Ramallah och fick ett timslångt möte med politikern Mustafa Barghouti. en demokratisk aktivist och ledare för partiet Palestinian National Authority.

Mustafa är tydlig och rättfram. Han har en övertygelse att det är demokrati, icke-våld,internationell solidaritet och arbete som är lösningar och var frän i sin kritik av såväl Israel som Hamas.

Att över 11 000 politiker sitter fängslade, att biståndsmedel styrs till polisväsendet istället för skola och utbildning ansåg han vara ett allvarligt demokratiskt problem.

Han vädjade till Sverige att arbeta för att internationell humanitär rätt upprätthålls.



Kvällens möte Göran Gunner , bland annat forskare i svenska kyrkan tillika författare, gav ett tillfälle att tillsammans med någon reflektera över dagens intryck, och få en härlig promenad genom gamla stan.

3 kommentarer:

  1. Bra att du jobbar med denna fråga och bygger nätverk med folk som strävar efter fredliga lösningar. Jag skulle önska att man mer lyfte fram alla de strävanden som verkar finnas av samarbete och ökad förståelse mellan palestinier och israeler. Har hört talas om ungdomskörer och skolor bland annat dit föräldrar och ungdomar med intresse av att överbrygga konflikten och öka förståelsen mellan folken deltar. Såg nyligen bilder från ockuperat område där ungdomar från en kibbutz varje år hjälpte en palestinsk bonde att skörda sina oliver. Det finns hopp bland vanligt folk. En fredlig lösning på konflikten kan inte bara komma uppifrån.
    Karin

    SvaraRadera
  2. Bara en liten kommentar. Mustafa Barghouti är generalsekreterare för partiet Palestinian National Initiative (inte Authority).
    Skulle vilja få veta mera hur han ser på vad palestinierna själva måste göra för att främja fred och försoning och inte bara vad Israel måste göra.
    Leif Thybell

    SvaraRadera
  3. Tack Leif för din kommentar, helt rätt- vet ju att det är Initiativ.
    Det som palestinierna definitivt måste göra är att för det första enas inbördes, för det andra inte ge upp demokratiseringsarbetet och för det tredje satsa på bra utbildningar för dagens barn och ungdomar.
    hälsar Anita

    SvaraRadera