söndag 26 april 2009

Förvägrades inresa till Gaza- barn i Hebron- israelisk politiker i Tel Aviv

Inresan till Gaza förvägrades - någon orsak angavs inte.

Efter den första besvikelsen gällde det att snabbt ändra planerna. Några av oss från "internationella rådsgruppen" tog oss till trakterna runt Hebron och fick möjlighet att besöka en skola som saknade det mesta av skolmateriel, liksom el. Känner fortfarande med grabben (på bilden)som berättade om hur han och hans klasskamrater varje dag får springa i ca en timme efter den israeliska militärjeepen för att få skydd mot bosättarna.


Träffade senare en familj som också pga trakasserier från bosättare blivit minst sagt problematisk. Avsågade kraftiga vinplantor runt hela huset, avklippta ledningar samt skräp inkastade på tomten var några synliga bevis på en pågående svårlöst konflikt.


Mötet med en liten grupp från ett kristet fredsteam ( CPT) , som bodde i den mycket fattiga byn som gränsade till vår skola, visade att det mitt i eländet finns stödjande människor.

Hann också med en rundvandring i Hebron samt möte med en människorättsorganisation med innan vi tog oss tillbaka till Jerusalem.


Möte med Yossi Beilin
Ett snabbombyte innan den timslånga resan till Tel-Aviv för ett möte med den israeliske politikern Yossi Beilin. Har träffat honom vid flera tillfällen och uppskattar hans arbete i samband med Geneveinitiativet. Beilin är mycket öppen för en konstruktiv fredslösning och hoppas mycket på Obamas möte med Netanya i slutet av maj. Han hoppas att Obama skall presentera en Iran-Israel- Palestina-lösning.


Vi hann gå igenom allt från internationella humanitära lagar och ockupationen till EU: s och Sveriges roll , inte minst med tanke på ordförandeskapet.
Hoppas kunna förmedla en del av detta vidare till berörda politker.

Var glad att Göran Gunner följde med mig vid detta tillfälle, då samtalet fick flera viktiga ingångar tack vare Göran.

2 kommentarer:

  1. Trist att ni inte kom in, hoppas det går bra annars. Spännade läsning. //Johan

    SvaraRadera
  2. Hej Johan,
    Hörde idag att Carl Bildt förvägrats inresa till Sri Lanka, så jag är i gott sällskap.

    SvaraRadera