torsdag 23 april 2009

Friluftslyftet - i dubbel bemärkelse

Att det är dags för ett Friluftslyft anser många av oss. De svenska friluftsorganisationerna har nästan 2 miljoner medlemmar. Ung och gammal, kärnfriska eller med funktionsnedsättningar, alla har möjlighet att på sina villkor njuta av att idka friluftsliv.

För hälsans skull, för gemenskapens skull, för insikten om miljöns och naturens skull och sist men inte minst för glädjens och njutningens skull.

Ett Friluftslyft kan innebära såväl en ekonomisk förstärkning som en ökad medvetenhet om värdet av att lämna datorskärm och TV-soffa för en stunds motion i skog och mark.

Forskningen ger vid handen att:
¤ Vandring i skogen gör att puls och blodtryck minskar, liksom stressen.
¤ Naturbaserad livsstil ger äldre bättre hälsa.
¤ Personer som rör på sig halverar risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.

Idag har svenskt friuftsliv haft sin årsstämma. En imponerande årsberättelse lades till handlingarna och friluftsorganisationerna "ger järnet" för att förmå många av oss att ta vara på, glädjas och njuta av naturen. Samt må bättre.
Bättre erbjudande är svårt att få.

http://www.svensktfriluftsliv.se/

4 kommentarer:

  1. Ditt engagemang för friluftslivet är verkligen enastående. Fortsätt så bara.

    SvaraRadera
  2. Vid förra lågkonjunkturen fastnade många arbetslösa i passivitet. Friluftsorganisationerna med deras verksamhet kan stimulera dessa människor till att fortsätta vara aktiva. Regeringen borde stimulera dessa organisationer ekonomiskt så att de kan hjälpa människor att ha en akiv fritid.

    SvaraRadera
  3. Härligt att du är så aktiv i dessa frågor. Det behövs verkligen. De svenska friluftsorganisationerna gör ett fantastiskt arbete för att människor ska må bra och uppleva naturen. Men de behöver stöd i form av en god grundfinansiering. Tack för ditt arbete att nå dit!

    Läs gärna mer på www.merfriluftsliv.nu.

    SvaraRadera
  4. Mycket kloka ord, och javistt är det dags att satsa på Friluftslyftet. Jag tror att det är hög tid att uppmärksamma det stora arbete som friluftsorganisationerna gör för hela svenska folket. Det finns inget som ger som många goda hälsoeffekter som ett aktivt filuftsliv, stort som smått - alla kan delta på sina villkor och efter sina egna förutsättningar. Mer friluftsliv ger mer hälsosamma och välmående människor.

    SvaraRadera