måndag 27 april 2009

Sammanträde och möte med fängelseläraren


Dagen idag har handlat om Internationell humanitär rätt, utvärdering av Diakonias arbete med dessa frågor men också diskussioner om Gaza.

Det är problematiskt för hjälparbetare att komma in i Gaza- Al Mezan - den ideella människorättsorganisationen- informerar om det svåra läge som fortfarande råder.

Jag är fortfarande mycket upprörd över att många av oss förhindras att med egna ögon ta reda på hur situationen är. Kommer att gå vidare med detta när jag kommer tillbaka.

Liksom vikten av att Sverige under ordförandeskapshalvåret tar chansen att lyfta fram mellanösternsituationen. Såväl EU som USA behöver finnas med för att inte enbart en fredsprocess utan en varaktig fredslösning skall komma tillstånd.


Åt idag lunch med en fängelselärare som berättade för mig om att han organiserar undervisningen för de tusentals israeliska och palestinska barnen mellan 12- 18 år som sitter i fängelse. 12-åringar i fängelse! Stölder, stenkastning men också grövre brott har lett till dessa straff.

Återanpassningen efter fängelsetiden fungerade sällan, få återvände till skolan, några lyckades få arbete medan det för många saknades hopp.


Att sätta barn i fängelse är brott mot internationella humanitära lagar. Barnkonventionen skall också vara ett skydd.

Det är därför ofattbart att detta kan få fortgå samtidigt som omvärlden tiger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar