fredag 16 januari 2009

Lycklig skilsmässa

Under torsdagen högtidlighölls 1809-års skilsmässa mellan Finland och Sverige. En skilsmässa med ett lyckligt slut, trots år av umbäranden. Horace Engdahl, Svenska Akademiens avgående ordförande påminde oss som var samlade i riksdagens plenisal om historien som kantats av svensk stormaktskänsla, finsk kamp, men också om vår månghundraåriga gemensamma historia. Något att bygga vidare på inför framtiden, inte minst i det gemensamma EU-samarbetet. Det går att lösa grannfejder.

Gazadrama

I Gaza utspelades ännu en dramatisk dygn inför våra ögon. En dag då Israels bomber fälldes över UNRWA, FN:s kontor i Gaza. Den mycket upprörde generalsekreteraren för FN Ban Ki Moon, krävde omedelbar vapenvila.
Det finns inget försvar för det våld och den förstörelse som nu sker i Gaza. Hamas har nu meddelat att man är villig att gå med på en 1-årig vapenvila, under förutsättning att blockaden av Gaza hävs.
Omvärlden måste nu se till att en vapenvila blir verklighet och att Israel tar sitt ansvar. EU trojkan med Carl Bildt i spetsen har en nyckelposition.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar