tisdag 20 januari 2009

Ja, vi kan - Yes we can

Barack Obama har under sin valkampanj lyckats både entusiasmera väljarna samt ingjuta hopp och ny framtidstro. Idag blir han USA:s 44:e president.

Förmodligen kommer Obama att bidra till att omvärldens syn på USA förbättras avsevärt, då hans föregångare George W. Busch, inte minst genom sitt agerande i Irak och genom det proklamerade kriget mot terrorismen skapat en mycket negativ bild av landet. Madeleine Albright, tidigare utrikesminister ger den blivande presidenten ett antal goda råd för att lyckas i sina ambitioner.
Utmaningarna och förväntningarna är dock gigantiska. Miljö och klimatutmaningen, den finansiella krisen och Mellanösternsituationen för att nämna tre tunga uppgifter som kräver en lösning.

Men Obama har folkets stöd, han har kraften och viljan och han har sist men inte minst en vision. En vision om en bättre värld, oavsett hudfärg, oavsett bakgrund, religion eller sexuell läggning. Och han har uttryckt sin tilltro till diplomati istället för krigshandlingar, vilket sammantaget bådar gott.

Ett amerikanskt mediehus, National Journal Group, har undersökt hur de olika senatorerna röstat i olika ekonomiska, sociala och utrikespolitiska frågor.
Det visade sig att senator Obama var den allra mest liberale senatorn i USA.

I juni går Sveriges folk till valurnorna. Denna gång gäller det Europaparlamentsvalet.
Då är det vår tur att visa att vi kan ! Att ingjuta framtidstro och hopp , tydliggöra vår vision om samarbetets möjligheter för miljön, för freden och för brottsbekämpningen.
Då är det vår tur att lyfta fram ökade möjligheter till samverkan också mellan EU och USA. Det är en uppgift som vi ser fram emot att ta.
Grattis Barack Obama och "God Bless You".


(SvD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar