lördag 3 januari 2009

Inför krav på handsfree

Om elva år beräknas trafikdöden på de svenska vägarna skörda högst hälften så många liv som idag.
Om detta kan vi läsa i dagens tidningar. År 2008 miste 420 människor livet på våra vägar- åtskilligt fler blev skadade, många för livet.
Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö ser möjligheter att uppnå målet.

Utöver åtgärder som trafikseparering, ökade insatser för att minska hastigheten samt kraftsamling för att få bort alkohol och andra droger i samband med bilkörning anser jag att Sverige också skall införa krav på handsfree i samband med mobiltelefoni och bilkörning.
35 länder i Europa har redan infört begränsande lagar. Sverige avvaktar tillsammans med Albanien, Montenegro,Serbien och Ryssland.

Det finns ett stort mörkertal om sambandet olycka- mobilsamtal. En nyligen gjord Gallupundersökning kom fram till att 26% läser sms och 16% skriver sms samtidigt som man kör bil. Vid ett förbud att ha handhållen mobil vid bilkörning undviks också denna källa till okoncentration. Även om flera forskarrapporter ger vid handen att det är samtalet i sig som ger den största okoncentrationen har andra undersökningar pekat på att den handhållna mobilen tar bort koncentartionen ytterligare.
Läs gärna vad jag skrivit om ytterligare i min riksdagsmotion:(Riksdagen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar