fredag 23 januari 2009

Fredsseminarium i riksdagen

I torsdags anordnade ett fredsnätverk i riksdagen (SÄRK- llskapet Riksdagens kvinnor mot Krig) i samarbete med Kristna Fredsrörelsen ett mycket välbesökt fredsseminarium.
Fredsforskare samt representanter för SIDA och UD medverkade.
Det framkom bland annat att ;
¤ ickevåldsuppror är dubbellt så verksamma som våldsamma, väpnade metoder
¤ det krävs "early action" inte enbart " early warning"
¤ det råder forskningsluckor kring fredsforskning bl.a vad gäller små och tidiga initiativ
¤ exkludering och isolering inte är en framkomlig väg att gå

I samband med seminariet fanns möjlighet att underteckna följande uttalande:

Uttalande angående situationen i Gaza

Det är med sorg och bestörtning vi följt de senaste veckornas krig i Gaza. Fler än 1300 palestinier och 13 israeler, däribland många civila har fått sätta livet till, mer än fyratusen människor har skadats, varav hälften kvinnor och barn. Sjukhus, skolor, moskéer, FN- byggnader och privata hem har raserats. Såväl kassamraketer riktade mot Israel som ett oproportionerligt våld riktat mot Gaza anses strida mot folkrätten.
Sedan ett par dagar tillbaka råder en bräcklig vapenvila vilken har antagits ensidigt av båda parter och där risken för återupptagna strider måste uppfattas som överhängande.
Vi anser inte att konflikten kan lösas militärt då det enbart leder till mer lidande och minskade möjligheter att uppnå en varaktig fred. Gigantiska mänskliga och materiella förluster har redan skördats.

Vi kräver därför att det internationella samfundet sätter press på parterna att avstå från vapen, inleda ett arbete för att uppnå en rättvis och hållbar fred samt förväntar oss att Sverige, EU och den nya administrationen i USA tar ett stort ansvar för att stödja parterna i detta arbete.

Vi kräver att en oberoende undersökningskommission tillsätts för att undersöka om det våld som brukats och de stridsmedel som använts är ett brott mot folkrätten; samt att ansvar för detta då utkrävs.

Vi kräver slutligen att gränser till Gaza öppnas för humanitärt bistånd och att blockaden hävs, samt att åtgärder vidtas för att förhindra insmuggling av vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar