torsdag 17 december 2009

Stats och regeringscheferna i talarstolen

Efter förmiddagens deprimerande stämning känns det mer hoppfullt igen. Arbetsgrupperna sliter förmodligen med de 50 sidor långa texterna, plus ett antal bilagor. Samtidigt lämnar den ene stats- och regeringschefen efter den andra sina "statement".

Hedegaard är ett eftertraktat intervjuoffer.

Alldles nyss talade Ahmadinejad i drygt tjugo minuter( talartiden är 3 minuter) där han analyserade orsaken till klimatkrisen.
Svar: USA, kapitalismen, liberalismen och brist på humanism!


Angela Merkel skulle ha talat just nu, hon finns på plats i huset men sitter förmodligen i bilaterala överläggningar. Samma gäller med all sannolikhet Fredrik Reinfeldt också.

I kooridorerna talas allt mer om COP 16 i Mexico om ett halvår. Det känns nödvändigt att en stark överenskommelse kommer till stånd här och nu, samt att formaliteter för ett bindande avtal följt upp i Mexico.

I korridorerna diskuteras också hur Obama gör. Om han upplever att det kan bli en överenskommelse kommer han, iannat fall avstår han.

Obs: Nu träder plötsligt Sarkozy upp i talarstolen. Han vill ikväll ha ett möte med alla ledarna ikväll för att komma fram till en bra kompromisstext.
"Europa och de rika måste ta sitt ansvar.
USA måste gå längre. Kina också.
Vem kan säga att Afrika inte behöver pengar? ( applåder). Skatter, finansiering- vem vågar säga att vi inte behöver detta? Tiden är emot oss, låt oss komma överens ikväll. Den legala texten kan komma på plats i Mexico.( applåder) "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar