onsdag 16 december 2009

Köpenhamn- onsdag kväll



Svenska naturskyddsföreningen hade ett ganska välbesökt seminarium under eftermiddagen med fokus på ett högre utsläppsmål, om man skall kunna klara 2-gradersmålet. 1,6 miljarder människor saknar elekricitet, 2,4 miljarder människor lagar mat över öppen eld, med stora hälsorisker som följd.
Mer än 90 procent av energiinfrastrukturen kommer att byggas ut i tredje världen fram till 2050. Vilken möjlighet att göra rätt och satsa på långsiktigt hållbara lösningar!



Framför TV-skärmarna kan man följa debatterna som pågår i plenisalen. Andreas Carlgren höll ett uppskattat och riktigt skarpt anförande idag. Mycket spontana applåder också framför TV-skärmarna. Carlgren ställde tuffa krav på såväl Kina som USA.

Danske statsministern Rasmussen har idag tagit över ordförandeklubban och ersatt miljöministern (hon ansågs sakna fingertoppskänsla, vilket förorsakade afrikanska delegationers ilska och protest).

Förhandlingarna pågår nu som bäst, och beräknas pågå hela natten. Max två frågor får återstå tills regeringscheferna tar över imorgon.
Finansieringen och procentmålet lär vara de tunga utestående frågorna. Ett rykte florerade idag i korridorerna, att EU förberedde en stegvis upptrappning av 20-30-procentmålet. Detta avvisades av miljöministern.


Det har pågått en del demonstrationer idag. Inne på Bella Center var det en tämligen fredlig sittdemonstration- utanför var det ett betydligt spändare läge. Metron passerade Bella Center under några timmar utan att släppa av passagerare.

3 kommentarer:

  1. Vad härligt med live uppdateringar ifrån klimatkonferensen
    Bra jobbat i Köpenhamn

    SvaraRadera
  2. Hej Anita,
    Så roligt med dina täta rapporter! Känns nästan som om man är där själv. Jag har just mailat och undrat om du har möjlighet att börja twittra också, om du inte redan gör det. Om du ber någon tjänsteman hjälpa dig med vilken hashtag på Twitter som är mest populär, säkert något med #cop15, så skulle du kunna lägga dig i samma flöde som många andra och nå ut ännu bredare.
    Allt gott.
    Många hälsningar
    Annika Beijbom (fp)

    SvaraRadera
  3. http://twitter.com/cop15

    Jag har hittat #cop15 på Twitter, se ovan. Finns säkert fler, på svenska också.

    /Annika

    SvaraRadera