tisdag 26 maj 2009

Tema djurmisshandel fortsätter

Återigen rapporteras om djur som föds upp på ett oacceptabelt sätt. Denna gång från svingårdar i Danmark.
I Danmark slaktas årligen ca 22 miljoner grisar, varav 90 procent exporteras. Sverige har en omsättning på 3 miljoner grisar per år.

Den svenska djurskyddslagen fastlår bland annat hur stor ytan minst ska vara som grisarna föds upp på, att antibiotika bara får användas vid sjukdomar, att grisarna ska ha tillgång till strömedel – vilket oftast är halm – samt att svansarna inte får kuperas. Dessa tuffa krav måste exporteras till hela EU. En fråga som Sverige bör driva i samband med ordförandeskapet.

Det är viktigt att grisarna har ett stort utrymme att röra sig på, så att deras naturliga beteenden inte hämmas. I många länder fixerar man suggorna i trånga boxar, så att de inte upptar för stort utrymme. De kan då inte heller råka klämma ihjäl kultingarna. Men detta kan leda till sjukdomar och skador när de inte kan röra sig naturligt.

Konsumenter och inköpsansvariga skall kunna känna trygghet att de djurprodukter de köper skall vara uppfödda på ett djuretiskt sätt Det är därför mycket bra att Marit Paulsen dessutom kommer att arbeta med dessa frågor i EU. I ett pressmeddelande skriver hon bland annat:

Paulsen (FP):
Sätt stopp för djurmisshandeln
Idag, tisdag, rapporteras det att grisar i Danmark far mycket illa på väg till slakt för att man snabbare försöker få in dem i lastbilarna och därmed pressa priserna.
- De lagar och regler som vi har på området är i mångt och mycket bra, men vi måste se till att de efterlevs. Därför kommer jag att arbeta för en europeisk djurpolis, säger Marit Paulsen, Folkpartiets toppkandidat till Europaparlamentet.
- Om vi tänker köpa en fläskkotlett, bör vi ställa oss frågan om vad som är viktigast - priset eller grisens välbefinnande?

2 kommentarer:

  1. Bra att det finns sådana som du i Riksdagen, så på dej.

    SvaraRadera
  2. Tack för uppmuntran,
    hälsar Anita

    SvaraRadera