söndag 11 oktober 2009

Närvaron, och frånvaron, vid riksdagens omröstningar

Riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag.Människor har visat oss såväl förtroende som förväntan. Förväntan att vi skall arbeta för att förverkliga de löften vi gick till val på och förtroende att vi skall satsa helhjärtat på detta arbete.
Det kräver närvaro och engagemang.
Att följa och påverka ett ärende från partigrupp och departement, utskottsarbete och kammardebatt fram till votering i kammaren är både fashinerande och viktigt.

Engagemanget kan också innebära deltagande i internationella sammanhang. Europarådet eller Nordiska rådet är några sådana exempel. Vid tillfällen då exempelvis ett nordiskt parlamentarikermöte med miljöutskottet kolliderar med en riksdagsvotering innebär det ett godkänt skäl för "utkvittning".
Samma gäller om någon ledamot deltar i ett partipolitiskt arrangemang, som kan anses gynna partiet.

Privata göromål eller tid att utföra ett arvoderat arbete är inte- och skall inte vara- kvittningsbart.

I Folkpartiet avkrävs alltid skäl vid kvittningsansökan.

Thomas Bodström, socialdemokratisk vallokomotiv, behöver bara meddela sin kvittningsman att "han inte kan närvara". Det är en slapp hållning, och späder ytterligare på ett politikerförakt.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med, sitter man i riksdagen kan man inte jobba fulltid med annat, har ni inte ordentligt betalt? Vi nästa valtillfälle kommer valmanskåren att styrka bort honom från valbar plats.

    SvaraRadera
  2. Problemet är att alla politiker drabbas när någon beter sig klandervärt. Kanske kan uppmärksamheten leda till att några tvingas tänka till och ta beslut om vilket uppdrag/arbete som skall stå i främsta rummet.
    hälsar Anita

    SvaraRadera