torsdag 28 mars 2013

Barnkonventionen bör bli svensk lag- nu


Det är förvånande att regeringen inte varit beredda att gå från ord till handling och införliva barnkonventionen i svensk lagstiftning, något som ett antal länder redan gjort.

Istället väljer man att  tillsätta en utredare, Anita Wickström som skall analysera för- och nackdelar med att inkorporera barnkonventionen, det vill säga om den ska gälla som svensk lag.

När Sverige ratificerade barnkonventionen år 1990 gjordes bedömningen att det inte behövdes några lagändringar för att uppfylla konventionens krav. Det visade sig vara fel.

Gång på gång uppdagas brister i lagstiftningen som gör att den inte lever upp till barnkonventionen.  Det handlar om att familjemedlemmars återförening vid anhöriginvandring ska kopplas till försörjningskrav. Det handlar om barn som inte har rätt till vård om en förälder motsätter sig det. Det handlar om gömda flyktingbarn som inte har rätt till skola. Det handlar om att bara en bråkdel av Sveriges lekplatser är tillgängliga för barn med funktionshinder. Det handlar om barn som inte beviljas färdtjänst. Det handlar om isolering i särskilda avskiljningsrum av barn som är omhändertagna och placerade på särskilda ungdomshem. Det handlar om skolor som inte är tillgängliga för alla barn. Det handlar om polisingripanden som sannolikt bör förbättras ur ett barnrättsperspektiv. Det handlar om föräldrar till barn med funktionsnedsättning som nekas hjälp med hänvisning till föräldraansvaret.

Exemplen över åren på att svensk lagstiftning inte lever upp till barnkonventionen kan göras lång. Genom åren har ett antal undersökningar, rapporter, uttalanden och betänkanden visat att även om mycket görs för att barnkonventionen ska gälla i Sverige, så är det långt ifrån så. Lagstiftning och tillämpning fallerar. Barns perspektiv vägs ofta inte in i beslut som rör barn, och barn har inte möjlighet att komma till tals i de frågor som rör dem själva. Alla myndigheter tillämpar inte barnkonventionen på ett strategiskt och systematiskt sätt.

Barnkonventionen har funnits i mer än två decennier men har fortfarande inte fått ett ordentligt genomslag i Sverige. Barnombudsmannen menar att arbetet med barnkonventionen dessutom har tappat tempo i många kommuner, landsting, regioner och myndigheter.

Att tillsätta en utredning känns förhalande, när tryggheten och rättssäkerheten för barnen står på spel!

Barnkonventionen bör bli svensk lag- NU

2 kommentarer:

  1. Kan inte staten ta över vårdnaden av barnen vid födseln och ansvara för dom tills de blir myndiga? Det är ju åt det hållet som FP tycks vilja ta det.

    SvaraRadera
  2. Ibland är en utredning av sakförhållanden bra, ibland inte. Vad avgör om det är bra eller dåligt att man gör en utredning?

    SvaraRadera