måndag 18 mars 2013

Ett partiprogram i tiden och väl förankrat och där miljön lyfts fram


Folkpartiet liberalernas programkommitté har idag, måndag, presenterat sitt förslag till nytt partiprogram "Frihet i globaliseringens tid."

I höst, i samband med vårt landsmöte kommer partiprogrammet att antas, säkert med ett antal ytterligare tillägg då medlemmar har möjlighet att motionera om förslaget.

Det förslag till partiprogram som programkommitten  presenterat känns som ett partiprogram helt rätt i tiden. Kommittén har lyckats ringa in de mest angelägna politiska utmaningarna vi står inför de närmaste decennierna och föreslagit liberala lösningar som känns både ideologiskt förankrade och nydanande.

Att kommitten fått in oerhört många synpunkter har visat på ett brett engagemang bland medlemmar och sympatisörer varför jag är övertygad om att programmet till stora delar kommer att antas.
Jag tycker att det är bra att företagandet lyfts fram där det exempelvis föreslås att företagens sjuklöneansvar bör slopas, att det offentliga inte ska inte driva verksamheter som tränger ut fungerande privata alternativ, att regelbördan ska minska och att den som vill starta företag ska ha större rätt till tjänstledighet än i dag. Inte minst sjuklöneansvaret har diskuterats flitigt under lång tid där flera partier vill slopa andra veckan. Folkpartiet föreslås börja med andra veckan , men också gå vidare för att slopa också första veckan.

Det är också oerhört glädjande att de socialliberala frågorna återigen lyfts fram, där utsatta barn föreslås extraordinära stödåtgärder, där krav på assistans för personer med funktionsnedsättning ska värnas i lag och där såväl eget rum inom sjukvården och äldres behov tillgodoses. Det var folkpartiet som drev frågan om eget rum men också om LSS- ersättning till personer med  behov av särskilt stöd.

Det som glädjer mig allra mest är det lyft som miljöfrågorna får i förslaget till nytt partiprogram. Efter att ha drivit dessa frågor i många år känns det fantastiskt att naturvården och den biologiska mångfalden får en renässans, en tydligare grön skatteväxling föreslås, samt en fortsatt utbyggnad av förnybara energislag och stärkt skydd  av yt- och grundvattentäkter.

Med tanke på att det var liberaler som en gång förde in miljöfrågorna i svensk politik, och som framgångsrikt kämpade för att rädda de sista stora älvarna från utbyggnad kommer Folkpartiet med detta partiprogram i ryggen att kunna driva en offensiv miljö, klimat- och energipolitik i riksdag och regering.
Det känns riktigt, riktigt bra!

1 kommentar:

  1. Programmet var en besvikelse, speciellt inom miljön. Klimatet lyfts in som en blek kopia av Miljöpartiets och rättfärdigar därmed deras ensidiga alarmistiska syn och vänsterorienterade politik. Medlem som jag är idag, blir jag tveksam över fortsatt engagemang. Ska kanske leta efter ett mer liberalt alternativ.

    SvaraRadera