lördag 22 september 2012

Nu måste barnkonventionen bli svensk lag

Det är hög tid att Barnkonventionen blir svensk lag. Den senaste tidens utvisningar av barn pekar på nödvändigheten att barnens bästa måste få högsta prioritet.

FN:s barnkonvention antogs 1989 av generalförsamlingen. Idag har 193 stater ratificerat , förpliktat sig att följa, barnkonventionen, däribland Sverige. Men trots ratificeringen gäller inte barnkonventionen som svensk lag.
I vissa länder får internationella konventioner automatiskt samma status som de nationella lagarna. I andra länder, som de skandinaviska, krävs att konventionerna införlivas i den nationella rätten via ändringar av de nationella lagarna. Norge har tagit detta steg och där har exempelvis barnkonventionen företräde vid konflikt med andra lagar.
I asylärenden, socialtjänstlagen och lagen om vård av unga skulle beslut kunna fattas med stöd av barnkonventionen som bl.a. har barnets bästa som grundprincip, om Sverige, som i Norge, införlivat den i landets lagstiftning. Snabbare beslut hade också kunnat fattas kring papperslösa barns rätt till utbildning, hälsa och sjukvård. I Sverige ”vinner” exempelvis fortfarande Utlänningslagen över barnkonventionen.

Detta är orimligt!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar