onsdag 2 november 2011

Att rösta nej till palestiniernas Unescomedlemskap var ett sorgligt beslut

EU kunde inte enas. Sverige försökte förgäves att få till stånd en enad EU-linje. Att Sverige, då det visade sig omöjligt skulle sälla sig till en av 14 länder att rösta Nej var ett bedrövligt beslut.
En nedlagd röst hade räckt som en markering att Sverige önskade en annan tågordning, nämligen Säkerhetsrådet i första hand, och sedan Generalförsamlingen och omröstningen som skulle innebära en förhöjd FN-status.

I den svenska röstförklaringen framgår visserligen att detta inte skall ses som ett nej i fortsatta omröstningar. Jag hoppas att vi visar allvar med detta ställningstagande och kommer att vara beredda att visa palestinierna vårt stöd när det blir aktuellt i generalförsamlingen.

Jag är glad att voteringen, trots Sverige och övriga nejröstade länder, dock ledde till att Palestina fick gehör för medlemskap i Unesco, men känner en besvikelse över det svenska agerandet.

4 kommentarer:

  1. Det var ett sorgligt beslut.Jag skrev i min blogg " Jan Björklund varnar däremot för följderna av Unescos beslut. citat”- Det Unescos generalförsamling har gjort är en rätt farlig symbolhandling, för det blir ju inte en mer palestinsk stat på grund av den här omröstningen. Däremot riskerar det nog att försvåra möjligheten att nå fram till ett fredsavtal, säger Jan Björklund till TT.” ur SvD

    Hur skulle det försvåra ett fredsavtal? Citat"Den israeliska regeringen beslutade på tisdagen att bygga ytterligare 2 000 nya bostäder på Västbanken. Beskedet kommer dagen efter att FN-organet Unesco beviljat Palestina fullvärdigt medlemskap i organisationen." ur SR . Det är inte en symbolhandling utan "facts on ground" som verkligen försvårar ett fredsavtal."

    Du är modig som vågar opponera dej mot din partiledare.

    SvaraRadera
  2. Tack, delar din uppfattning
    hälsar Anita

    SvaraRadera
  3. Det borde komma fredsförhandlingar oich stopp av fientligheter och krigiska aktioner mot Israel före ett erkännande. Heder åt dem i riksdagen som inte följer mobben i detta.

    SvaraRadera
  4. Eller frysning av bosättningar så fort fredsprocess igångsätts- något som hittills aldrig verkställts.
    2000 nya bosättningar beslutat dagen efter omröstningen är det också tyst om. Märkligt.

    SvaraRadera