tisdag 18 oktober 2011

Den 91-åriga ukrainska kvinnan borde räknas som "ett särskilt ömmande skäl"

Det är med upprördhet och förvåning jag tagit del av det avvisningsbesked som nu vilar tungt och akut över den 91-åriga kvinnan och hennes närmaste anhöriga.

Kvinnan kom till Sverige från Ukraina år 2009 och ansökte om anhöriginvandring. Detta har avslagits. Den gamla, nu senildementa kvinnan tas om hand av dottern och dotter-dottern, utan stöd av hemtjänst eller vårdpersonal.
I Ukraina finns inga anhöriga som kan vara ett stöd för kvinnan under hennes sista tid i livet.

Detta borde inrymmas inom ramen för särskilt ömmande fall, det är svårt att förstå att svenska myndigheter kunnat komma fram till en annan slutsats.

3 kommentarer:

  1. Om man läser på så vet man att ni stödde den lagstiftning som ligger till grund för detta beslut. Samtliga partier var faktiskt bakom detta. Att nu låtsas som om nåt annat tycker jag är ohederligt. Mot den bakgrunden borde ni också stödja beslutet om utvisning och stå bakom er egen politik.

    SvaraRadera
  2. Hej Bo,
    Glädjande besked- avvisningen är stoppad!
    Nu är det upp till oss politiker att se till att den skärpning som vi lyckades få in i lagskrivningen ( om särskilt ömmande omständigheter) blir tydligare, så att det inte för myndigheten skall råda något tvivel.
    Det är humanitet och mänskliga rättigheter som skall vara vägledande.
    hälsar Anita

    SvaraRadera
  3. Kan hålla med Bo såtillvida att det är ryggradslöst att oja sig när media lyfter en sak, men i praktiken agera annorlunda när medialjuset släcks.
    Det måste finnas 10.000-tals gamla i Ukraina som har det minst lika illa. Säkert finns det även i Sverige gamla som saknar anhöriga, är senildementa osv. Hon är en Ukrainsk medborgare och därmed även Ukrainas ansvar.

    SvaraRadera