torsdag 17 november 2011

All verksamhet inom vård,skola och omsorg skall kvalitetsgranskas

Oavsett om det är kommunen som är huvudman eller om det, som i det aktuella Carema-fallet, är en privat verksamhet, har samhället ett ansvar att granska och säkerställa att en hög kvalitet uppfylls.
I skolan finns skolinspektioner, för inte så länge sedan reagerade Jan Björklund med kraft på uttag av vinster inom vissa friskoleverksamheter. Att verksamheter går med vinst är förstås positivt, men krav måste samtidigt ställas på att en hög kvalité skall säkerställas och att vinster också går tillbaka till verksamheten.
"Folkpartiet vill inrätta en nationell tillsynsmyndighet - Statens socialinspektion. De missförhållanden som den senaste tiden uppmärksammats inom svensk äldreomsorg visar att tillsynen inte fungerar. Därför föreslår Folkpartiet att det, precis om på skolans område, inrättas en renodlad nationell tillsynsmyndighet. De bör granska all verksamhet inom socialtjänst (inklusive äldreomsorg) samt hälso- och sjukvård. Bara företag med tillstånd av Statens socialinspektion ska ha rätt att driva omsorgsverksamhet. Om inspektion visar på allvarliga brister ska tillståndet kunna återkallas. "

Detta är utmärkt, och borde ha varit på plats redan. För mig är det också självklart att det som hänt i Carema-fallet måste leda till att vi får meddelarskydd också i privat sektor när det gäller anmälan om att människors skydd av liv och hälsa är i fara. Både inom vården och omsorgen och i förskola/skola måste meddelarskydd finnas oavsett driftsform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar