torsdag 10 februari 2011

Upprättelseutredningen föreslår ceremoni, ekonomisk ersättning och krafttag för att det inte skall upprepas

Äntligen presenterades också denna utredning- en i raden av utredningar som tagit upp den vanvård som förekommit i samband med att barn omhändertogs och placerades på institutioner(barnhem) och familjehem.
Kollegan Jan Ertsborn och jag har engagerat oss i denna fråga, under förra mandatperioden tillsammans med dåvarande riksdagskollegan Agneta Berliner.

Nu gäller det att Maria Larsson visar stor handlingskraft.

Pressmeddelande från Folkpartiet liberalerna i riksdagen 2011-02-10

Brodén och Ertsborn (FP):
Krafttag mot vanvård av barn
– Vi kräver krafttag för att säkerställa att omhändertagna barn inte vanvårdas. Vi kräver också upprättelse för de människor som i sin barndom utsattes för vanvård, misshandel och övergrepp på institutioner och i fosterhem.
Det säger Jan Ertsborn, Halland, och Anita Brodén, Norra Älvsborg, riksdagsledamöter (FP), i samband med att Upprättelseutredningen idag torsdag 10 februari överlämnar sitt slutbetänkande till folkhälsominister Maria Larsson.
Brodén och Ertsborn har skrivit riksdagsmotioner om problemet med vanvård av barn i flera års tid.
– Många människor har, på grund av samhällets underlåtenhet, hamnat i livslånga utanförskap när det gäller utbildning, arbetsmarknad, sociala och medicinska handikapp, drogberoende och kriminalitet, säger Brodén.
– Det viktigaste är förstås att se till att detta aldrig händer igen. Det minsta samhället nu kan göra är att ta sitt fulla ansvar och ge upprättelse åt alla berörda för att på så vis kunna sätta punkt, säger Ertsborn.

Folkpartiet har lagt en rad förslag för att stärka rättigheterna för barn som placeras i samhällets vård. Läs mer här:
Rapport om den sociala barn- och ungdomsvården Ansvaret för de glömda barnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar