onsdag 23 februari 2011

Fördöm diktatorn Gaddafis våldsmetoder

Gadaffi har proklamerat krig mot de sina. Det kan inte vara annat än början till slutet för en despot. Omvärlden behöver ge folket allt stöd då de får betala ett högt pris för sin längtan efter frihet och demokrati.
Det var minst sagt förvånande att vår utrikesminister inte tog ställning och uttryckte sin avsky över det fruktansvärda våld som nu utspelas i Libyen. Att tala om "stabilitet" och "rimlig utveckling" leder inte för alla av oss tankarna till frihet och demokrati.
Tack och lov har Jan Björklund visat på den rakrygghet och tydlighet som krävs. Se nedan:


Jan Björklund: Libyerna förtjänar frihet

Libyens brutala diktatur har de senaste dagarna visat sig från sin sämsta sida. Obeväpnade demonstranter har dödats. Kravet från folket är mänskliga fri- och rättigheter. Att Libyen använder stridsflyg för att skjuta på fredliga och obeväpnade demonstranter visar på en desperation och en brutalitet som är helt oacceptabel. Khadaffis vidriga agerande förtjänar vårt skarpaste fördömande.
Tunisien, Egypten, Bahrain, Iran, Jemen, Jordanien, Algeriet och nu Libyen. Vi har under de senaste månaderna fått se något som många trodde var omöjligt i arabvärlden. Fredliga demonstranter har samlats med krav på öppna demokratiska samhällen, yttrandefrihet och utveckling. Människor som har varit förtryckta i årtionden har nu börjat uttrycka sin önskan efter något nytt. Kraften i protesterna har fått diktaturer på fall. Det är fantastiskt!
Islamisterna har under lång tid varit de som förutsatts stå för en eventuell revolution i dessa länder. Men de här demonstrationerna tillhör inte islamisterna. De tillhör folket.
Demonstrationerna visar att diktatorerna i arabvärlden lever på övertid. Västvärlden, EU och Sverige måste kraftfullt stödja de som tar över, för att hjälpa länderna att slå in på en demokratisk väg. Liberaler och demokrater som vill ta ansvar för en ny utveckling ska få den hjälp de behöver.
Folkpartiet har under många år kämpat för att demokratimålet ska vara en del av biståndet. Vi hade rätt. Utveckling och demokrati går hand i hand. Demokratibiståndet blir allt viktigare. Organisationer som exempelvis
HYPERLINK "http://www.silc.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar