söndag 27 februari 2011

Bildt svarar Brodén på frågan om Arktis

Anita Brodén har frågat mig vilken ambition jag har att under det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet driva frågan om att skydda naturmiljön i Arktis.

Arktis utgör en utmaning av växande betydelse. Inte minst genom klimatförändringen blir de arktiska frågorna allt viktigare för det internationella samfundet. Sverige ska självfallet vara aktivt i arbetet för att skydda människor och ekosystem i Arktis. Dessa frågor ligger dock till stora delar inom de olika staternas nationella jurisdiktion. Inte desto mindre pågår för närvarande en rad aktiviteter för att öka skyddet av Arktis miljö inom ramen för Arktiska rådets arbete liksom det gör även inom ramen för arbetet i andra internationella organisationer.

När Sverige i maj övertar ordförandeskapet i Arktiska rådet för en två-års period är arbetet med att skydda den känsliga miljön i området centralt. Vi arbetar inom Regeringskansliet nu med att ta fram ett ordförandeskapsprogram för denna period. Sverige har höga ambitioner att gripa sig an dessa frågor.

Stockholm den 25 februari 2011



Carl Bildt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar