tisdag 17 mars 2009

solpanel på riksdagens tak


Har motionerat om att installera solpanel på riksdagens tak. Som en viktig symbolhandling för att visa att Sveriges beslutsfattare har en tilltro till ny teknik inom den förnybara sektorn.

I dagens (SvD) läser jag att " solenergin går mot en strålande framtid". En inspirerande läsning.
I Spanien ökade investeringarna under förra året med 285 procent. Man har tagit 41 procent av världsmarknaden på solceller. Spanien har givetvs andra förutsättningar, men politiska beslut har definitivt medverkat till den stora ökningen.
Alla nya bostäder skall generera 30-70 procent av varmvattenbehovet genom solenergi . Dessutom är det möjligt för den enskilde att sälja solel till elnätet till garanterat pris
För ett tag sedan besökte jag REC i Arvika, ett norskägt företag som tillverkar solcellsmoduler . Företaget har den snabbaste tillväxten i sitt slag i Europa.

Den nya tunnfilmstekniken utvecklas i Kista i samverkan med Chalmers.

Framtiden skulle kunna bli ljus inte enbart för en mängd innovativa,gröna företag utan framförallt för klimatet.
Då krävs så väl symbolhandlingar och attitydförändringar men framförallt långsiktiga, politiska beslut.

2 kommentarer:

  1. Synd bara att det tar så lång tid för beslutsfattare att agera. Hoppas att riksdagens styrelse vaknar och agerar denna gång.

    SvaraRadera
  2. Spaniens stora investeringar i solenergi är väl lite omdiskuterade men man kan väl lära sig av det också...
    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article499390.ece

    MEN givetvis så har svenska företag inom miljöteknik en framtid både inom produktion och utveckling. Tycker det är viktigt att man ser till hela kedjan och att det inte bara blir idéer som exporteras. Omsättningen från idé till färdigt produkt är viktig för att det skall ge Sverige så många arbetstillfällen som möjligt.

    SvaraRadera