torsdag 5 mars 2009

Äntligen en sammanhållen havspolitik

Det är mycket positivt att Havspropositionen nu har lagts fram. En fråga som engagerat så många under ett stort antal år. Under förra mandatperioden, när vi var i opposition, krävde vi att den socialdemokratiska regeringen skulle vidta kraftfulla åtgärder för att rädda Östersjön och Västerhavet.
Vi varnade för algblomning, torskdöd, överfiske, övergödning och ökande oljetransporter.
I dagens havsproposition står miljön i centrum liksom ett långsiktigt hållbart nyttjande av havets och kustområdenas resurser.
Åtgärder som vi redan vidtagit ingår som delar i en helhet- med syfte att få friska , välmående hav. Havsmiljarden har anslagits för att få fart på åtgärder. Havsmiljöinstitutet har inrättats, med huvudsäte i Göteborg, för att samordna forskning och åtgärder och en havsmiljöambassadör har tillsatts för att driva på och förankra Sveriges internationella arbete.

Från de röd-grönas håll kommer vi väl säkerligen att få höra att " det är för lite och för sent". Det slitna uttrycket skulle isåfall i allra högsta grad falla tillbaka på den tidigare regeringen.

Det skall bli intressant att ta del av miljörörelsens kommentarer. De har krävt såväl en satsning på haven som en havsmyndighet.

Vi satsar nu med stor kraft på havsmiljön och öppnar upp för en havsmyndighet. Det vore ju trevligt att någon gång kunde få credit för våra miljösatsningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar