lördag 7 mars 2009

Kvinnan i fokus

Kvinnodagen den 8:e mars är i antågande. Visst har vi kommit långt i vårt land. Vi har mycket att vara stolta över; ett parlament med god jämställd representation, politiska beslut som underlättar för såväl kvinnor som män att kunna kombinera familjeliv med arbetsliv.



Däremot är det likväl ett faktum att många kvinnor är mycket utsatta i kulturer där kvinnan skall underordna sig mannen. Vi är inte befriade från detta synsätt i Sverige. Pågående arbete i förskolor och skolor har en stor betydelse för att bryta dessa tradiotioner och synsätt, men lika viktigt är det att frågan förs upp på agendan vid olika internationella fora. EU-ordförandeskapet kan ge en unik chans.



Jag är besviken över att inte tillräcklig hänsyn tagits till utsatta kvinnor i samband med asylprocesser i vårt land. Exempeln är många där utsatta kvinnor blivit utvisade trots att man kunnat påvisa de "straff" och det våld som de förväntas utsättas för när de återvänder.

En ensam mamma med barn utvisas till krigshärjade Kongo. En ung flicka som utsatts för övergrepp av sin far utvisas till ett liv tillsammans med honom.



Det krävs en ökad humanitet i vår asylpolitik.



Det krävs också en ökad världsvid humanitet för att tillvarata kvinnors och barns utsatthet i samband med krig och väpnade konflikter.

Den senaste invationen i Gaza talar sitt tydliga språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar