torsdag 13 december 2012

Byggutredningens förslag bromsar ambitiösa kommuner

Byggutredningen har lagt fram sitt förslag, ett förslag som bland annat utmynnar i ett förbud för aktiva kommuner att gå före genom att kräva tuffare byggnormer.
 
Att de statliga byggnormerna fortfarande ligger på en märkligt hög nivå, har gång på gång bevisats av aktiva framgångsrika byggentreprenörer och kommuner med tuffare krav. Det går att bygga betydligt energieffektivare än den statliga byggnormen kräver, och det är mycket märkligt att en statlig utredning sätter sig på tvären för aktiva kommuer som vill gå före .

Jag delar Passivhus företrädares uppfattning och instämmer i att drivna kommuner måste kunna få gå före och införa hårdare byggregler som ställer skärpta krav på energieffektivitet av både nya och befintliga byggnader.

Alingsås kommun har bevisat detta då man använt sig av Passivhustekniken vid ombyggnaden av miljonprogramsområdet Brogården. Passivhustekniken har sitt ursprung i Alingsås. Tekniken har banat väg och visat att det går att bygga mer energieffektivt. När det gäller byggnation av både nya, och befintliga bostäder, kan jag  konstatera att energieffektivisering är absolut nödvändigt inom alla sektorer för att vi ska kunna nå klimatmålen och minska klimatpåverkan. Låt oss inte därför inte bromsa ambitiösa kommuner.

1 kommentar:

  1. Anita, granskar du aldrig fakta innan du uttalar dig. Det finns massor av problem med passivhus, och flera av dem minst lika mycket energi som vanliga hus.

    SvaraRadera