söndag 1 maj 2011

Skydda skogen- också i Änokdeltat- lagefterlevnad och bättre myndighetssamordning

Söndagens radioprogram Kaliber satte fingret på flera svagheter i den svenska skogsvårdslagstiftningen. En skogsvårdslag som vi många gånger hyllat då dess syfte är att jämställa miljöhänsyn med skogsproduktion och där "Frihet under ansvar" är en av de viktiga hörnstenarna.
Men ansvaret ser ut att ha brustit rejält, vilket inte minst visat sig i den stoppade rapporten från Dalarna. Nästan 40 procent lever inte upp till miljöhänsynskraven vid avverkning. Lagefterlevnaden fungerar mycket dåligt.
I somras skrev undertecknad tillsammans med partiledaren Jan Björklund en debattartikel där vi öppnar upp för sanktionsavgift vid brott emot hänsynsparagrafen.
Det kan finnas ännu starkare skäl att aktualisera denna fråga nu.
Det finns också starkare skäl att se över samordningen av myndigheterna som handhar skogliga frågor, samt också se över hur vi använder oss av statens skogsbolag Sveaskog, för att få framgång med ett Hållbart skogsbruk och ett ordentligt skydd av skyddsvärda skogar.

Sveaskog skulle betydligt bättre uppnå en ändamålsenlig verksamhet genom större samarbete med såväl länsstyrelserna men även skogsstyrelsen, för att både utveckla/återskapa naturvärden - dvs större ambition för att miljömålen ska nås, liksom att bedriva mer tvärvetenskaplig forskning som rör olika former av markanvändning.

Turerna kring Änokdeltat, gammelskog som hotas av avverkning, visar på ett beklagansvärt sätt hur Skogsstyrelsens och Länsstyrelsens företrädare skyller på varandra.
Det är inte acceptabelt när omistliga värden står på spel.

Miljömålsberedning som nu kommer att se över skogsskyddet, har ett digert arbete framför sig.

http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen/Ledamoternas-webbplatser/Anita-Broden/Artiklar/skydd-av-skog-behovs-for-att-klara-den-biologiska-mangfalden/

1 kommentar:

  1. En kommentar "offtopiks" Men ändå om miljö, jag har tidigare påtalat det, Kryssningsfartygens avloppsutsläpp i Östersjön, ännu har ni politiker inte fått "ändan ur vagnen"
    Citat"Det är inte bara till Göteborg det kommer rekordmånga kryssningsfartyg i sommar. Samma sak gäller för Nynäshamn. Dit kommer 21 kryssningsfartyg i år, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol." läs SvD

    SvaraRadera