måndag 31 mars 2014

Klimathotet förvärras


Idag släpps den senaste delrapporten från FN:s klimatpanel, IPCC. Skillnaden mot motsvarande rapport för sju år sedan är att det nu än tydligare slås fast att klimathotet ytterligare förvärras.

– Fler och starkare bevis talar för den mycket oroande utveckling vi står inför. De allvarligaste konsekvenserna av klimathotet är att vi under de närmaste decennierna kommer få att få se fler samhällen och länder drabbade av torka och översvämningar. Detta får i sig mycket allvarliga följdeffekter som bland annat påverkar tillgång till mat. Vi riskerar få fler människor som svälter till följd av att deras skördar förstörs av extrema översvämningar eller torka, säger Anita Brodén, miljöpolitisk talesperson (FP).

– Det vilar nu ett mycket stort ansvar på hela det politiska etablissemanget. Vi måste gå från ord till handling och vi har ont om tid. I närtid krävs ett tydligt ställningstagande och en stark viljeinriktning vad gäller arbetet inför att förbereda för ett nytt bindande, globalt klimatavtal som måste komma på palts senast 2015 vid COP 21 i Paris, fortsätter Brodén.

– I rapporten utpekas framförallt vikten av att förhindra ytterligare temperaturhöjning av jordens temperatur. För att detta ska ske måste vi kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser, där fossilanvändningen snabbt måste fasas ut. Fossilsubventionerna måste upphöra och Folkpartiet har sedan länge förespråkat införandet av generella och teknikneutrala ekonomiska styrmedel, såsom koldioxidskatt och handel med utsläppsrätter. De ekonomiska styrmedlen bör i första hand samordnas på EU-nivå, till exempel genom minimiskatter. Ett fast globalt CO2-pris skulle också betyda oerhört mycket, avslutar Anita Brodén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar