onsdag 16 oktober 2013

Ekonomiska styrmedel kan möjliggöra livsnödvändiga ekosystemtjänster


 

 
Det är glädjande att ta del av utredare Maria Schultz betänkande SOU 2013:68”synliggöra värdet av ekosystemtjänster” .Det står utom all tvivel att ekosystemtjänster som vattenrening, pollinering, koldioxidlagring och syresättning måste inkluderas i samhällsplaneringen framgent om utarmningen av den biologiska mångfalden skall hejdas. En fjärdedel av växter och djur är redan hotade vilket är mycket alarmerande.

 
Ekosystemtjänsterna bidrar också i allra högsta grad till människors hälsa och välbefinnande men är också en buffert vid klimatförändringar.

 
Jag förväntar mig att regeringen tar denna utredning på största allvar framförallt för kommande generationers skull, men också för affärsutveckling och nya innovativa arbeten med fokus på hållbarhet. Det krävs en tydlig vägledning till företag, kommuner och regioner.

 
Att utveckla ekonomiska styrmedel som miljöräkenskaper, att ge ekosystemtjänsterna ett värde, har redan beslutats inom ramen för miljömålsarbetet, där värdet av ekosystemtjänster skall vara allmänt kända och integrerade i politiska och ekonomiska beslut- senast 2018.

 
I detta arbete krävs också att ägarpolicyn i våra statliga bolag utvecklas samt att den offentliga upphandlingen blir ett kraftfullt instrument.

 
FN:s konferens i Nagoya om biologisk mångfald , TEEB, ett internationellt projekt kring ekonomi, ekosystem och biologisk mångfald och en värdefull utredning leder nu fram till konkreta resultat i Sverige. Det är glädjande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar