söndag 15 januari 2012

Tiden inne också för Folkpartiet att erkänna Palestina

På dagens DN-debatt skriver Centerpartiets talesperson i utrikesfrågor att partiet bytt fot och nu anser att tiden är inne för Sverige att erkänna Palestina som stat.
Jag kan inget annat än hålla med, ett ställningstagande som jag delar med åtskilliga liberaler.

Världssamfundet är enat om att fredsförhandlingar är det enda som leder till långsiktig fred.
För att komma dit behövs två jämnstarka parter. Dagens palestinska ledning på Västbanken är förmodligen den bästa motpart Israel kan få i förhandlingarna.
Vi måste göra allt för att stärka de konstruktiva aktörerna i Palestina. President Abbas, som tagit initiativ till FN-ansökan är en av dessa goda krafter. Han har gått längre än någon palestinsk president för att acceptera Israels villkor för fred.
Dessutom måste Hamas pressas för att erkänna Israels existens, samarbeta med Fatah och avstå från våld.

6 kommentarer:

  1. Det skulle glädja mig oerhört om gamla liberala traditionerna fick förnyad styrka i vårt land. Ett judiskt visdomsord säger att vi inte kan känna oss fria när andra folk förtrycks. Det finns numera ledande EU-länder vars regeringar är beredda att sätta press på Israels regering. Sådant behövs det mera av för att den palestinska regeringen skall uppnå en jämbördig ställning vid förhandlingsbordet.

    SvaraRadera
  2. Det rapporteras att samtalen mellan PA och Israel i Amman havererar just nu. Saeb Erekat vägrar bl.a. diskutera säkerhetsfrågor. President Abbas har alltså inte gått långt nog för att acceptera Israels villkor för fred. Misslyckandet i Amman kommer, sägs det, att lanseras som Israels fel och uppvigling kommer i vanlig ordning, det vanliga ensidiga skuldsättandet. Abbas har sedan en tid hotat att Israel kommer att belägras internationellt. Kommer svenska palestinavänner att löpa med?

    https://royalterman.wordpress.com/

    Det sätts inte press nog på palestinska styret att erkänna Israel, stoppa våldet och följa redan ingångna fördrag. Är man palestinavän ska man väl inte tveka att pressa även dem, speciellt i säkerhetsfrågor?

    Vad säger Kristna nätverket för Palestina om muftins antisemitiska uppviglingarvid Fatah-konferensen, som även sändes i PM-teve förra veckan och om hyllandet av massmördare på Västbanken under 2011? Vi som tror på en framförhandlad fred vill att parterna sitter ner och samtalar tills man kommer till ett fredsslut. Varför ge PM carte blanche att dra från svåra frågor? Varför ignorera judehatiska utfall från deras läger?

    SvaraRadera
  3. Anita!
    Tycker du verkligen att Mahmoud Abbas är en god kraft?
    Fatah leds i dag av Abbas och han har utsett Muhammed Hussein till posten som mufti av Jerusalem. På Fatahs årsdag tidigare denna månad sa muftin att det är en plikt att döda judar. Abbas hyllar också självmordsbombare och namnger torg efter personer som dödat barn.
    Sune

    SvaraRadera
  4. Det är irriterande med Israel-lobbyn som ständigt kommer dragandes med påstående om judehat. Det vore också bra om de som gör påståenden om vad PA gör kan uppge källor.

    Mufti har meddelat att citerande av Koranen har feltolkats (http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/jerusalem-mufti-faces-harsh-israeli-criticism-for-incitement-against-jews-1.408626). Roths källangivelse styrker inte alls det han påstår.

    SvaraRadera
  5. Hans Iwan skärp dig! Skriv inte Israel-lobbyn. Det är barnsligt.
    Känner du till något judehat i Mellanöstern?
    Läs gärna Wiji Bohme Shomarys artikel i Newsmill den 17 febr 2012. Artikeln heter: "Antisemitismen i arabvärlden upprätthålls av regimerna". Sune

    SvaraRadera