söndag 11 december 2011

Klimatförhandlingarna gav ett visst hopp- men också krav på omfattande insatser

På övertid och efter nattmanglingar avslutades COP-17 i Durban. De nedskruvade förväntningarna överträffades, tack och lov. Hoppet att så småningom få ett bindande regelverk infriades.
Viktigast var överenskommelsen att förlänga Kyotoprotokollet. Ett enormt stort arbete återstår nu för att senast 2015 komma fram till ett bindande Kyoto2-avtal, som inkluderar de stora utsläppsländerna.
Allt skall sjösättas senast 2020.
Besvikelsen hos utvecklingsländerna är tydlig då det finns en stor tröghet att få finansiering till Gröna fonden. Sverige och EU har en viktig uppgift att trots ekonomisk kris i EU kunna leverera medel till klimatåtgärder. Grön teknik, innovationer och utveckling för hållbar tillväxt borde ses som en framtida möjlighet - inte som en börda.

3 kommentarer:

  1. Det verkar vara svårt att övertyga en klimatskeptiker om att något behöver göras, och det är huvudorsaken till att det är så svårt att få till bindande avtal. Miljöteknik ses som en börda, men trots det finns goda möjligheter att få till stånd en klimatvänligare teknik, om viljan finns. Satsar vi på vindkraft, biogas och forskning om framtida kärnkraft har vi goda möjligheter att minska på koldioxidutsläppen. Jag tror att det är viktigt att även involvera utbildningssektorn eftersom det är där kunskaperna som behövs inför framtiden genereras.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår och respekterar skeptikerna. Koldioxidens ev klimatpåverkan är trots allt en hypotes, och ingen idag vet hur mycket som är naturliga klimatförändringar och hur mycket människan påverkar. Allt mer forskning tyder på att klimatkänsligheten är låg för koldioxiden.

    Tänk om vi istället använt alla 1000-tals miljarder på erkända miljöproblem. Nej det är nog så att många i "etablisemanget" satt sig för djupt i koldioxidspåret, och nu har svårt att erkänna gjorda överdrifter på ett så klent underlag. Folkpartiet borde vara mer noggranna med sanningen, det är mer liberalt än att komma med populistiska utspel. Tom miljöpartiet håller ju låg profil i klimatfrågan numera. Har inget politikskt värde längre.

    SvaraRadera