fredag 2 september 2011

Det palestinska folket behöver stöd - också från Folkpartiet

Folkpartiet Liberalerna har i alla tider kämpat för mänskliga fri och rättigheter i alla delar av vår värld. Vi är- och vill vara- stora internationalister. Många liberaler är djupt engagerade mot ockupationen av Västsahara och oerhört engagerade i och för NordAfrikas frihetskamp.
När frågor som rör den långa konflikten mellan Israel-Palestina hamnar dessvärre flera goda liberaler in i de gamla "pro-israeliska hjulspåren". Utgångspunkten om de mänskliga fri- och rättigheterna framstår inte längre lika klart.
Frågan om ett erkännande av Palestina kommer att lyftas i FN i höst. Det vore välkommet att också Folkpartiet visade vilja att ge dem sitt stöd. Det skulle ingjuta hopp om framtiden och hjälpa till att ge en skjuts till att ånyo ta tag i fredsförhandlingarna. Detta skulle gagna såväl israelerna som palestinierna. Pro-människan borde vara det som gäller.

5 kommentarer:

  1. Enda lösningen på konflikten är ju en tvåstatslösning. Förhoppningsvis kan vi lyfta blicken och se det även i Folkpartiet...

    //GabrielleP

    SvaraRadera
  2. Det är min förhoppning också, därför har jag lagt ned mycket möda för att få en öppnare och bredare mellanösternpolitik, med Mänskliga rättigheter som utgångspunkt.

    hälsar Anita

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dej,tyvärr är Folkpartiets inställning oklar Citat"Fredrik Malm har sedan länge försökt ta upp Per Ahlmarks fallna mantel när det gäller att vara den ledande ”Israelvännen” i kategorin enögda Folkpartister.
    Att just han beklagar sig över ”obalanserad hållning” är inget annat än stor humor."
    En kille med koll

    SvaraRadera
  4. Jag tror absolut inte att Fredrik Malm är mot en tvåstatslösning. Tvärtom. Problemet är att det palestinska styret är terroranstruket iom Hamas fortsatta attacker, att både Hamas och Fatah uppviglar till våld och hat och inte vill sätta sig ner och förhandla och kompromissa fram en varaktig fred. Man har satt kärran framför hästen.

    SvaraRadera
  5. Anita, hur djupt tänker du på palestiniers friheter och rättigheter i det nya Palestina? När det kommer störande rapporter som att palestinska flyktingar av det palestinska styret kommer att nekas medborgarskap i ett nyutropat Palestina stärks jag i min uppfattning att utspelet i FN verkligen bara är en strategi för att nå sitt slutmål, krossa den judiska staten. Och då framstår de som villkorslöst stöder deras utspel som ganska så ignorant. Hade det funnits krav hade det varit en annan sak. Det är så att man får tanken att dessa utnyttjas, som de stackars palestinska flyktingarna har utnyttjats och kommer att fortsatt utnyttjas. De ska hållas gisslan.

    http://www.dailystar.com.lb/News/Politics/2011/Sep-15/148791-interview-refugees-will-not-be-citizens-of-new-state.ashx#axzz1Y3M1Ga14

    Om det är så att palestinier i flyktingläger kommer att få stanna där i all evighet, vad är då meningen med att bilda ett Palestina?

    Ursäkta klarspråk, men för dig att anklaga liberaler för att gå i de gamla pro-israeliska hjulspåren ser inte speciellt informerat ut, när vi vet att så många ställningstaganden från Sverige har följt de gamla anti-israeliska hjulspåren som satts av de gamla sossarna på 60-70-talet, bland dem vidriga rasistiska tankegångar.

    SvaraRadera