onsdag 2 mars 2011

Även gömda barn får rätt att gå i skolan

Äntligen!

Med stor glädje kan jag konstatera att Folkpartiets envetna kamp för de mest utsatta barnen lett till resultat.att ge gömda barn rätt till skolgång.

Nedan följer utdrag ur Jan Björklunds pressmeddelande:

Idag har regeringen enats om att gömda barn ska ha rätt att gå i skolan. Det är mycket glädjande och något som jag och Folkpartiet har arbetat för under en lång tid. Överenskommelsen är en seger för de gömda barn som finns i Sverige och med den kan Sverige leva upp till Barnkonventionens krav på att alla barn ges rätt till skolgång.
Alla barn har rätt att gå i skolan oavsett vad föräldrarna har gjort och inte gjort. Barnen kan inte hjälpa att familjen befinner sig i Sverige utan tillstånd.
Nu ska regeringen, med utgångspunkt från de förslag som lämnats av utredningen om rätt till skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd, se över lagstiftningen och rätten till skolgång för dessa barn. Frågan har grundligt utretts två gånger under förra mandatperioden och nu det är dags att gå från ord till handling.
Det får aldrig vara barnen som kommer i kläm. Barn ska kunna gå till skolan utan att vara rädda för att det leder till att de utvisas. Gömda barn har rätt till skolgång.

1 kommentar:

  1. Vet inte om jag tycker det är rätt eller fel, frågan är svår. Är det humant att ge gömda människor hopp, när man enligt andra riksdagsbeslut talat om för dem att de inte har rätt att stanna i Sverige? Det finns så att säga inget flyktingskäl. Hur som känns beslutet inte helt logiskt.
    Och visst kan man säga att om de nu gömmer sig vore det inhumant att inte ge dem sjukvård och skolgång, mat osv. Men borde inte det gälla för alla de 10.000 som dör varje dag året runt av att inte få tillgång till enkla basala billiga mediciner? De 2800 barn som dör varje dag av Malaria i enbart Afrika? Varför bara de som lyckats ta sig hit? Känns som sagt lite ologiskt och orättvist mitt i all humanitet, vad är signalen till de gömda? Visserligen vill vi inte att ni stannar, men om ni lyckas gömma er så får ni vård och utbildning, åker ni tillbaka till ert hemland får ni ingen hjälp av oss.

    SvaraRadera